Танцът на Борисов на европейската сцена

Енергетика, сигурност, коридори са трите вектора в совалките на премиера

Танцът на Борисов на европейската сцена | StandartNews.com

България е завидно стабилна на фона на целите Балкани и се опитва да има балансирани отношения с всички съседни страни. Приоритет за страната ни остава изграждането на газовия хъб "Балкан" и запазване на газоразпределителните позиции на България в региона.

България се превръща в решаващ фактор за евроатлантическото бъдеще на Западните Балкани и европредседателството ни е ключът към ускореното развитие на този процес.
Настояваме Европейският съюз да задейства час по-скоро Берлинския процес за Балканите.
Това са основните изводи от традиционната годишна среща на посланиците на България с министър-председателя Бойко Борисов, която се проведе в сряда в София.

Може да се приеме, че срещата обобщава маратона от международни визити, разговори и консултации, които проведе премиерът Борисов в последните два месеца. Динамиката на външно-политическите контакти на българския премиер
се оказа изключително силна и с дългосрочна проекция

Няма друг европейски лидер, който да е направил такива знакови връзки между Балканите и сърцето на Европа и за толкова кратък период от време да е разговарял с всички водещи фактори в тази част на света: Макрон (Франция), Меркел (Германия), Ердоган (Турция), Заев (Македония), Ципрас (Гърция) и Вучич (Сърбия), Илхан Алиев (Азърбайджан) и Еди Рама (Албания), Паоло Джентилони (Италия), Михай Тудосе (Румъния), премиерите на Австрия, Хърватия, Словения.
Повечето визити на Борисов бяха определяни като "ключови", а разговорите му - от "исторически" - за развитието на междусъседските връзки, до "стабилизиращи" - за разклатените през последните месеци и години отношения между ЕС и Турция, между София и Анкара, между Скопие и София.

Темите, които премиерът слагаше на масата, са жизнено важни за държавите: енергийните проекти в региона, бежанския въпрос и сигурността по границите.
Към това Скопие прибави още нещо - директно поиска помощ и подкрепа от България за перспективата на Македония да стане член на ЕС и НАТО.

Прегръщайки се с всички, покрай многото снимки и усмивки, Борисов също постави конкретни искания

Пред делегатите на 22-рия Световен петролен конгрес в Истанбул премиерът поиска изграждането на междусистемна газова връзка между Турция и България.

Пред лидерите на "Берлинския процес" в Триест Борисов настоя Западните Балкани да бъдат подпомогнати в най-голяма степен по оста Север-Юг и посочи изключителната важност на включването на Коридор -8 в Берлинския процес.
На тристранната среща в Солун извади на масата ключови проекти като изграждането на ж.п. транспортна връзка между Русе и Солун, както и газовата интерконекторна връзка между България и Гърция.

Пред румънския си колега поиска да се отвори спешно ГКПП Кайнарджа - Липница. А в началото на септември инициира съвместно заседание на правителствата на България и Румъния, на което ще бъдат обсъдени ключови инфраструктурни проекти. На заседанието ще бъде поканен и гръцкият премиер Алексис Ципрас.
Преди това, в средата на август Борисов ще посрещне в България френския президент Еманюел Макрон.
А на 1 август ще подпише в Скопие историческия Договор за добросъседство с Македония.
Външнополитическата совалка на Борисов наистина е респектираща. Тя слага безспорен печат върху третия му мандат, който естествено стъпва на геополитическия вектор.

Засилената активност на българския премиер на дипломатическия фронт е разбираема. Ситуацията с бежанците от Сирия я налага, проблемите в Европа - още повече, конфликтите на Балканите изискват спешни действия. С действията си Борисов показва
впечатляваща реактивност на случващото се в света

А в света протичат тектонични размествания. Китай, Русия, САЩ, Близкия изток са в тайфуна на нови прегрупирания, които ще имат отражения върху Европа и Балканите, респективно България.
Картата на света се пренарежда и българският премиер търси правилните ориентири. Допреди месец-два живеехме в напрегната ситуация на един непредсказуем Ердоган, разпадаща се Европа и напрежение в страната. Великобритания потъна в Брекзит, Франция се активизира, Турция получи Катар, Русия застана зад Иран, Тръмп се разшета из Европа, Китай търси излаз към ЕС. За България настъпва благоприятното време. И премиерът се опитва умело да го използва.
Чрез тези срещи Борисов търси изключително важния за България баланс в момента - от една страна, да отдалечава бежанския поток от границите ни, от друга - да приближава към границите ни газовите връзки Изток-Запад, от трета - да използва европредседателството ни като фактор по оста Западни Балкани - ЕС. Борисов правилно оцени, че най-добрата линия за България е подкрепа за общоевропейско решение на мигрантската криза. Желанието му да подпомогне постигането на работещо решение в тази посока допринася за международния авторитет на страната.

Във всичките си срещи, речи и пресконференции Борисов следва неотклонно трите теми, които са от първостепенно значение за нас: енергетика, сигурност, коридори.
Разговорите заедно и поотделно с лидерите на Европа правят Борисов един от най-информираните политици на Стария континент. Защото той знае, от една страна, какво мисли Ердоган, от друга - Меркел, докато те двамата не могат да си комуникират пряко, заради тежките обиди, които си нанесоха. Борисов се прегръща със Заев, докато Ципрас и Вучич му се цупят. Факт е, колкото и да звучи странно и изненадващо, но за Борисов няма затворени врати в Европа. Пред него падат всички бариери. И най-важното - започнаха да го слушат, а в много случаи той изпреварва европейските политици с нестандартните си идеи.

Факт е, че вече си отварят ушите и за предупрежденията му. Euractiv цитира днес прогнозите му, че ако ЕС не реагира адекватно на изграждащите се газови връзки на Балканите, то регионът става прекалено зависим от транзита на природен газ през Турция. И то на фона на влошаващите се отношения между ЕС и Анкара.
Танцът на Борисов на европейскта сцена не е лесен.

Но той е принуден да го играе. И засега успява.

Борисов вече е един от "старите" лидери в Европа и си дава ясна сметка, че само обединените усилия на политическите елити и народите могат да намерят адекватни решения за катаклизмите, които ни връхлитат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай