Тънка червена нишка в капана за Добрев

Шуробаджанащината във властта е патент на БКП, а сценаристите на сагата в Хасково още са в сянка

Тънка червена нишка в капана за Добрев | StandartNews.com

Пореден ден на абсурда се изтъркаля пред очите ни вчера. Отново се оказахме в две Българии. В едната се решаваше бъдещето на Балканите. В другата – на баджанаците. Естествено втората се оказа по-силна и засенчи първата. Докато в Евксиновград Борисов искаше да покаже, че на фона на размирните европейски времена балканските лидери могат и постигат общи позиции, в София – зад гърба му всички се бяха вторачили в пъпа на Хасково. Защото проблем, тръгнал от некадърността на един кмет, се превърна в скандал за роднини, а накрая в политически удар срещу Делян Добрев и ГЕРБ.

Ненадейно се оказа, че БСП не само знае поименно всички съученици, приятели и роднини до десето коляно на Добрев, но и започва кръстоносен поход срещу шуробаджанащината в Хасково и страната, опитвайки се да покаже, че това е запазена марка на управлението на ГЕРБ. Ако паметта на „Позитано" е къса, то нека се върнем малко назад. Помните ли Азер Меликов,

по-известен като "младежа с червените прашки"

Близък приятел на Сергей Станишев, който не само бе негов съветник, докато бе премиер, но и бе шеф на държавната фирма за информационно обслужване. Същата се прочу през 2009 г. с космическите заплати от 13 бона, които даваше на ръководството си. Разказваха се легенди, затова че нито един кадър в администрацията не може да бъде назначен без благословията на Меликов и приятелите му от голям кръг с екстравагантна ориентация. Ако се върнем още по-назад със сигурност ще се сетим и за Ирина Бокова. Роднинските скандали около нея не са новина. Докато тя изпълняваше длъжността външен министър в последните месеци на кабинета „Виденов" мъжът й – Калин Митрев, пишеше правилата за боновете в масовата приватизация като шеф на прословутата агенция, която раздаде най-добрите предприятия в България. А бившият мъж на Бокова – Любомир Коларов реализираше схемата с боновете като шеф на Комитета по пощи и далекосъобщения.

Примери много. Схемата на БСП "кум – брат – сват" в Каварна тепърва ще се разплита. Защото няма какво да се лъжем – тя е измислена от родната комунистическа партия. И е увековечена дори в киното с прословутата сватба, на която са подредени роднина, милиционер, роднина, милиционер. Заложена бе като модел на прехода. „Връзките", без които никой не можеше да получи образование и работа по време на тоталитаризма, ловко се прехвърлиха в приятелски кръгове– „Ореон", „Олимп", „Фронтиер" и др. В първите години на прехода, когато всеки се разграничаваше от БКП, социалистите умишлено скъсаха роднинските си връзки. И позволиха Иван Костов

да остане в историята с репликата „всички сме братовчеди"

Така се изтърколи едно поколение и днес децата на апаратчиците са на първа линия като „чистите", „неопетнените" и „моралните", които заклеймяват шуробаджанащината.

Така БСП замени „роднинството" с „приятелството" и роди „клиентела". Никой по-добре от червените активисти не познава този модел. Затова и с такава лекота БСП заложи капана на Делян Добрев. Атаката срещу него е в графата законно, но неморално. Никой не се интересува какви са професионалните качества и умения на назначените в общинската администрация хора, всеки чете само етикета им „роднини".

А какво трябваше да направи Делян Добрев преди 2 години във феодалния град Хасково, който 4 мандата се управляваше от Георги Иванов. Апропо, той пробута сина си първо в общината, а след това в парламента от листата на Реформаторите. До този момент БСП нищо не е казала нито за това, нито за страха, в който хасковлии живееха 16 години. Там никой не смееше едно камъче да премести, без да попита Иванов дали има нещо против. Факт е че Добрев направи най-големия пробив за ГЕРБ на местните избори. Като областен координатор обърна резултата още на първи тур. Тепърва ще се разбере, кой точно е предложил Добри Беливанов за кмет, но е ясно, че той дойде без екип. И ако трябваше тепърва сам да си подбира кадрите си, щеше да се провали. Защото всички хора в общината бяха на Георги Иванов и той бе заложил достатъчно мини, които да гърмят. На кого да разчита Делян Добрев, освен на проверени свои хора, които да гледат под лупа всички документи и да спират провокациите. Ако наистина има назначения без конкурси, както твърди БСП, то къде е вината на Добрев – разписва кметът, не той. И отговорността е на Беливанов. Ако е бил притискан – да го е казал, когато се е случило. А не да твърди, че е независим. Пък и в неговия случай какво значи независим, при положение че мнозинството от общинския съвет е срещу него, а двамата от заместниците му напуснаха. Има два варианта – или в следващите 2 години Хасково ще има кмет от когото наистина нищо не зависи, или ще лъснат истинските му зависимости от БСП, "Коалиция за Хасково" и бизнесмени.

Всъщност случаят "Хасково" е особено интересен. Но не толкова заради роднинския пъзел, а заради въпросите, които поражда. Те са много повече от отговорите. Първият от тях е кой запали фитила и защо. Скандалът тръгна от ГЕРБ малко след като зам.-шефът на партията Цветан Цветанов започна обиколка в страната за преглед и затягане на структурите, 2 години преди местните избори. Тутакси бе подет от БСП и преформатиран в „кумгейт", който стана модела „Добрев", а след това и модела „ГЕРБ". Изведнъж червените се оказаха много добре подготвени – схема с имена и снимки, опорни точки.

Едва ли Елена Йончева е имала време да прави журналистическо разследване в Хасково между дебатите в парламента и грижите за малкото си дете. По всичко личи, че е получила на тепсия материалите, които 5 дена показва по телевизиите и в пленарна зала. Едва ли хилавата структура на БСП в Хасково е помогнала на Йончева, защото ако „разкритията" бяха нейно дело, нямаше да чакат ГЕРБ да атакува кмета си. Най-вероятно това е плод на отмъщението на Георги Иванов, който просто е чакал подходящия момент, за да забие ножа в гърба на новия силен в региона, на който гледа като на своя собственост.

Вторият по-важен въпрос зададе президентът Радев – уж по повод престрелката между него и ГЕРБ за изтребителите. Попита владее ли Борисов партията си. Седми ден лидерът на ГЕРБ мълчи за скандала в Хасково. С което увеличава неизвестните. След срещата му с Делян Добрев, в неделя всички останаха с впечатлението, че Борисов е поздравил депутата за решението му да се оттегли от всички постове и го е определил за достойно. От друга страна обаче има ли някой в държавата, който да повярва, че подкрепата на всички структури на ГЕРБ за Делян Добрев е без знанието на първия човек в партията. Това че структурите наистина искрено го подкрепят е в нюансите на декларациите, голяма част от които бяха твърде емоционални за политически документ.

Никога не сме били свидетели и на среща като тази в понеделник в Хасково, където Цветанов събра всички структури на партията в областта, за да каже: "Деляне, аз съм ти приятел, ние сме отбор, ще победим". Днес ще чуем думата на премиера. Независимо от позицията му факт е, че Делян Добрев сплоти ГЕРБ, така както никой друг не го е правил в последните години. Обедини партията срещу БСП и показа, че аристократичното отношение на управляващата партия към опозицията няма как да продължава. Защото червените са се подготвили за атака към най-знаковите хора на ГЕРБ по места.

Така случаят „Добрев" сложи край на илюзията за феърплей в политиката в годината на европредседателството ни. И постави начало на кампанията за местните избори през 2019, която ако използваме военната терминология на президента Радев отсега е ясно, че ще бъде на много фронтове и с тежко въоръжение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай