Сюлейман срещу Реджеп

Сюлейман срещу  Реджеп | StandartNews.com

"Сюлейман срещу Ердоган" - така е озаглавен коментар в румънския в. "Адевърул", обясняващ защо протестират турците. Турският премиер не разбира или се прави, че не разбира защо са разгневените хора и са излезли в центъра на Истанбул, отбелязва авторът Ливиу Йолу. Хората настояват за правата си, а политикът им отговаря с преброяване на дърветата, пише той и допълва, че този тип арогантна реч звучи познато. "Още един политик, който се гледа в огледалото и вижда само човек на провидението, шефа, който води стадото без нужда от съвети. Че той знае най-добре какво им трябва на хората. Когато вместо да получи признание, получава камъни, идва с аргументите на осъдените държавни глави. Дадох ви, направих ви, мъчих се, а ме съдите за няколко дървета. Вижте, посадили сме цели гори, какво не разбирате", пише авторът на статията. "Виждали сме тази реторика, познаваме я, цялата история е свидетел, че това е една игра, в която накрая "човекът на провидението" излиза с костюм на райета. Той още не знае това", пише Ливиу Йолу.

Авторът на "Адевърул" цитира думите на един от протестиращите, че Ердоган "се смята за султан" и отбелязва, че сред демонстрантите е бил и актьорът, който изпълнява ролята на Сюлейман Великолепни в известния сериал.

"Султанът" не разбира още истинските причини за протестите на хората и отговаря анахронично, пише журналистът на "Адевърул".

"Същинската причина за гнева на хората от парка "Гези", не е само екологична. В основата му лежи инатът на Ердоган и на правителството да налагат проекти и политика, изхождайки от позицията "Ние имаме мнозинство, вие трябва да ни се подчинявате", коментира журналистката Назлъ Ълъджак от близкия до правителството в. "Сабах". По думите му в момента сме свидетели на изригване на напрежение - не само заради вредни за екологията проекти, но и от политиката във връзка със сирийската криза и от налагането на ислямистките норми на живот върху цялото общество, между които е законът за забраната на алкохола, и опитите на правителството за спускане на информационна завеса за някои събития. Като терористичните удари в Рейханли преди няколко седмици, където загинаха над 50 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай