Светът се променя, Тръмп го показа, ред е на Радев

В неделя ГЕРБ ще загуби, но апокалипсис няма да има, казва Калоян Паргов

Светът се променя, Тръмп го показа, ред е на Радев | StandartNews.com

Лидерът на БСП - София Калоян Паргов коментира в навечерието на балотажа очакванията си за резултата в неделя, предимствата на тандема Румен Радев-Илияна Йотова и опитите на ГЕРБ да обърнат резултата. Както и следващата цел пред социалистите, ако сегашният кабинет подаде оставка.

- Г-н Паргов, премиерът Борисов отписа ли вота в неделя ? Чувствате ли се вече победители в кандидат-президентската надпревара?

- Премиерът показа различно лице пред очертаващата се сериозна опасност кандидатът на ГЕРБ да загуби балотажа в неделя. Едно нещо обаче е вярно – кандидатурата на Цецка Цачева е голяма грешка. Убеден съм, че избирателите ще накажат тази грешка в неделя, гласувайки с №13 за ген. Румен Радев и Илияна Йотова и за промяна на статуквото.

- Референдумът миналата неделя заведе много хора пред урните. Притеснявате ли се от очакваната по-ниска активност за балотажа?

- Референдумът получи безпрецедентна подкрепа миналата неделя. Това показва, че желанието за промяна у хората е огромно. Доказателство е и резултатът на нашата кандидат-президентска двойка ген. Румен Радев и Илияна Йотова. Очакваната по-ниска активност на балотажа е едно от притесненията ми. По никакъв начин не трябва да се отпускаме, тъй като със сигурност от ГЕРБ ще се опитат да обърнат резултата в тяхна полза с подсигурен вот – къде с машинации, къде с хора под строй било то от държавната и общинска администрация или от други групи и общности. Затова нашата мобилизация трябва да бъде двойно по-голяма от първия тур. Всяко отпускане може да ни изиграе лоша шега. Не бива да се самозаблуждаваме, че вече сме спечелили. Всеки глас е много важен. Промяната няма как да се случи, ако чакаме друг да ни я извоюва. Ето защо подготвяме нашите представители в изборните секции, за да не допуснем подмяна на вота.

- Опасявате ли се от офанзивата на ГЕРБ да обърне резултата за втория тур ?

- Знаем за административния натиск, който оказват от ГЕРБ върху служителите в държавните и общински структури. Затова искам да кажа на всички тези хора, които работят в държавната и общинска администрация - не се поддавайте на манипулации и заплахи! Никой няма да ви отнеме работните места и бъдещето ви! Успехът не минава през репресии и уволнения. Минава през спокойствие и перспектива за вас и семействата ви. Крайно неприятно съм изненадан и учуден и от поведението на кмета на София Йорданка Фандъкова. Досега тя показваше толерантност и различно лице, с което печелеше симпатиите на хората. Мисля, че през тази седмица между първия тур и балотажа тя загуби ореола си. Лично мен това ме разочарова. Не е нормално да събираш служители на общински фирми и да ги принуждаваш да гласуват за нещо, в което те самите не вярват.

- Споменахте за София. За първи път столицата е в червено на картата.

- Да, от много години не сме били първа политическа сила в София. Имаме над 160 000 гласа. Това е много сериозен политически пробив. А най-силно и много приятно за мен впечатление прави подкрепата, която ген. Румен Радев получи от младите хора, живеещи в Студентски град. Тези резултати са оценка за работата ни в кампанията. Разбира се, не се успокояваме. Знаем, че това е резултатът само от първото полувреме. А мачът е от две и се играе, докато съдията не сложи край. Вярвам, че ще затвърдим тези резултати на 13-и ноември.

- Поведението на премиера Борисов ще полвияе ли върху мотивацията на избирателите за гласуването в неделя?

- Този безпрецедентен натиск и заплахи за апокалипсис, ако ГЕРБ не са на власт, показват, че управляващите губят почва под краката си. Няма да настъпи края на света, ако тази партия не управлява. В живота има победи и загуби.
Една партия става истинска, след като премине през катарзиса на опозицията
БСП със своята 125-годишна история е минала през много такива периоди, някои от които наистина тежки. Затова, на ГЕРБ ще кажа, че няма нищо страшно да загубиш на избори. Но поведението на представителите на ГЕРБ през тази седмица наистина изобщо не отговаря на претенциите им за европейско поведение. По-скоро ми се струва типично за Ориента. Гневът на гражданите, който се изрази на 6-и ноември в наказателният вот срещу тяхното управление, е напълно очакван.

- Очаквате ли подкрепа от широкото ляво в неделя?

- Резултатите от първия тур показаха, че още тогава нашата кандидат-президентска двойка ген. Румен Радев и Илияна Йотова е била предпочетена от избиратели от много широк спектър – ГЕРБ, Реформаторски блок, АБВ, Движение 21... Това показва, че традиционните избиратели от тези партии търсят промяна, но не я виждат в своите партии. А Румен Радев и Илияна Йотова са олицетворение на тази желана от всички промяна - като поведение, като послания, като възгледи за посоката на развитието на държавата. Да си българин не е участ, да си българин е чест, както казва ген. Радев. Двамата с Илияна Йотова ще отстояват националния интерес, ще държат на патриотизма, без да го бъркат с национализъм, ще пазят достойнството и честта на българския гражданин. Първият тур на президентските избори постави началото и на обединението вляво, което се състоя без участието на ръководствата на тези партии. Това е много интересен феномен, който допълнително ще анализираме след балотажа. А ръководствата на малките леви партии трябва да осъзнаят този факт, както и ние.

- Ще има ли сблъсък ДПС-ДОСТ на балотажа?

- Борбата между ДПС и ДОСТ ще се реши на парламентарни избори, които ще сложат точка на спора за етническия вот в България. Вотът в Турция на първи тур от президентските избори беше разделен между ДПС (Орешарски) и ДОСТ (Цачева). Румен Радев получи само 211 гласа там. Това обаче показва друг факт - Ердоган съвсем очевидно е дал подкрепата си на Борисов. Срещу нея нашият премиер лобира в ЕС за различни решения в полза на Турция.

- Ще се отрази ли на президентския вот у нас победата на Доналд Тръмп в САЩ ?

- На социолозите и в САЩ им излязаха грешни прогнозите. До последно даваха преднина на Клинтън, но в крайна сметка Тръмп спечели. Доста нестандартен кандидат. Америка се раздели и точно това ще бъде най-голямото предизвикателство пред него. Дали ще може да я обедини, както призова в първата си реч след обявяването му за 45-ия президент на САЩ. Сега всички погледи ще бъдат вперени в първите му стъпки във външната политика - отношенията с ЕС, в частност Великобритания, широко прокламираното в кампанията му сближаване с Русия, по конфликта в Сирия, казуса Крим. Виждаме, че светът се променя. Самият избор на Тръмп е част от тази промяна. Тя трябва да се случи и в България. У нас хората показаха, че са отвратени от досегашната система. А ген. Румен Радев е носител на новото, той не е традиционен политик.

-Готови ли сте за следващата промяна, която ви очаква, ако в неделя се поздравите с успех?


- След президентските избори продължаваме със следващите стъпки - към другата промяна, която минава през предсрочни парламентарни избори. При загуба на ГЕРБ в неделя те вече ще са неизбежни. БСП се готви. След 13-и ноември посоката е една – да покажем ясно, че сме алтернативата, която ще замени сегашния модел на управление. За да може при предсрочни парламентарни избори през пролетта да постигнем успех. Нашите членове и симпатизанти повярваха отново. Огромна част от нашите избиратели, разочаровани от едно или друго политическо поведение на БСП в миналото, се върнаха към партията, подкрепяйки ген. Румен Радев и Илияна Йотова. Това ни дава надежда. Тази промяна към по-добро започна още на конгреса на партията с избора на Корнелия Нинова за председател. Надградихме с президентската кампания и трябва да вървим по този път и към успех на предсрочните парламентарни избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай