Страхът от терор ще промени Европа

Много правителства ще започнат да връщат мигранти в България

Страхът от терор ще промени Европа | StandartNews.com

 

В основата на последните атентати в Германия, Турция и Швейцария стои международният тероризъм. Независимо дали става дума за Ислямска държава, Ал Каида или Ан Нусра, всички те са обединени от идеята за световен джихад. Всички атентатори са идеологически повлияни от тяхната доктрина. Конкретна причина за разстрела на руския посланик Карлов може да се търси в скоростно променените отношения между Анкара и Москва в контекста на войната в Сирия, това рязко сближаване, което се случи преди няколко месеца. Най-важното е, че негласно, тайно, но де факто като резултат,

Турция и Русия задействаха обща политика за Алепо

Виждаме координирани бойни действия. Турция престана да поддържа тюркмените, които се изтеглиха на север от Алепо. Русия пък от своя страна позволи на турската армия да развие бойната операция "Щитът на Ефрат" в Северна Сирия срещу кюрдите. В следствие на тази обща стратегия беше обявена и тристранната среща между Турция, Русия и Иран. Също и предложената инициатива за конференция на сирийските опозиционни групи в Казахстан, където гаранти отново ще бъдат Москва и Анкара. Така, че разстрелът на посланика бе целенасочен и превантивен удар, за да бъде предотвратено това общо действие на тези държави в Сирия. Да убиеш посланика на една държава е абсолютна провокация - казус бели, това е повод за война.
Въпреки,че целта на тази провокация е ясна, според мен резултат няма да бъде постигнат. Напротив, ще наблюдаваме обратни реакции и в две направления - Русия ще ожесточи действията си в Сирия, ще се търси физическото унищожаване на по-радикално настроени и непримирими групи. от въоръжената опозиция.
За Турция най-важното е, да обяви полицая убиец за член на организацията на проповедника Гюлен.
От това може да се предполага, че

ще бъдат ожесточени действията срещу предполагаемите гюленисти

но също така Ердоган едва ли ще пропусне възможността да направи пряка връзка, между тях и Ислямска държава, което ще му даде възможност за една още по-мащабна атака.
Какъв обаче ще бъде непосредственият резултат за България от убийството на руския посланик и последвалите мерки в Турция ?
Може да се очакват и нови искания за експулсации на всякакви хора, заподозрени във връзки с Гюлен и неговата организация ФЕТО.
По принцип за всички страни, които са близо до дългогодишни въоръжени конфликти, рискът се увеличава многократно, защото самата конфликтна зона води до създаването, финансирането и поддържането на радикални групи. Те пристигат от много региони, после се обучават в Сирия, а след това преливат във всички държави, които са наоколо. Няма значение дали са родени в Европа, или в Пакистан и Афганистан.
Извършителите на левия радикален тероризъм в Европа и САЩ през 70-те и 80-те години, на болшевишкия тероризъм в Русия, всички бяха местни хора, радикализирани от доктрината. Идеологията е тази, която движи тези хора и доминира поведението им.
При поражение и загуба на територии тези радикализирани бойци започват да се разпръскват. Но без да престават да бъдат радикално настроени. Така, че

през България ще започнат да минават все повече терористи

които бягат от бойните действия в Сирия и Ирак. По-опасна от това терористи да навлизат заедно с бежанците е другата тенденция - че реално ще видим как ще започнат да се ожесточават режимите за мигранти в Централна и Западна Европа. Те ще бъдат връщани към първото място на регистрация, каквато е България по споразумението "Дъблин 2". Поради това, че уплахът, шокът и страхът е огромен, масово всеки един заподозрян мигрант ще бъде изхвърлян моментално обратно в България. Напълно логично е терористите да се активизират по време на празниците. Но не става дума само за християнските. Преди няколко месеца бе ударена джамия по време на Рамазана в Медина. Ислямска държава нанася жестоки удари срещу собствените си мюсюлмани. Защото идеологията им е радикална към самите тях. Затова трябва да се избяга от противопоставянето на християни и мюсюлмани.
Съвсем нормално е и ние да променим рефлексите си като общество. При заплаха от терор човек променя поведението си без да иска. Най-малкото е да се вземат мерки за безопасност на децата - да бъдат предупредени да не ходят там и там, да се пазят от масови събирания.
Страхът от терор ни променя, искаме или не. Това, което може да ни защити, е активната позиция на всеки един гражданин към политиците ни и тези, които са овластени да взимат съответните решения за ефективни мерки. Но изборът между права или сигурност е ясен - сигурността е на първо място.
В Западна Европа в момента има едно усещане на обикновените хора, че властите се опитват да скрият информацията. Иначе и на Запад са готови да жертват свободи в името на повече сигурност. Но всичко опира отново в доверието между обществото и управляващите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай