Сряда,

Станишев отваря кутията на Пандора

От: Failed to load user -
1763
Станишев отваря кутията на Пандора
A
A
A

Първан Симеонов, политолог

Ако има задължителни избори, има една много сериозна маса хора, които ще вземат решението за кого да гласуват не в последните дни, а в последната секунда, което прави резултата много трудно прогнозируем. Второ, ще има много хора, които ще търсят опция да гласуват с гняв срещу всички, особено може би провокирани от факта, че са задължени да го правят. Тогава могат да избуят всякакви радикални, популистки, антисистемни играчи. Могат да се родят политически чудовища. Трето е финансовият аспект на въпроса и изискването за поддържане на една администрация, която да следи за санкциите. Четвърто - когато няма доверие в политическата прослойка, малко странно изглежда това да задължиш хората да отидат да гласуват и да избират измежду тази политическа прослойка.

Задължителното гласуване отваря кутията на Пандора, защото това ще провокира отново темата за мажоритарен вот, за промени в Конституцията, за броя на депутатите в парламента и т.н.

Всичко това са формални, процедурни решения, а ние имаме съдържателен проблем, проблем по същество и той се казва "икономика". Ние трябва да мислим за икономиката и производителността си, за образованието, за човешкия капитал. Това са проблемите. Всичко останало е политика. Задължителното гласуване е удар както срещу избирателите на ДПС, така и срещу избирателите на БСП. При по-висока активност олекват онези партии, които разчитат на твърдо ядро.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com