Сряда,

Стачки, а не шествия

От: Администратор -
1528
Стачки, а не шествия
A
A
A

След годината на разделението ще дойде ли тази на помирението? Как ще свърши "мачът" между Улицата и властта? Колко пъти ще ходим на избори през 2014-а? Ще се родят ли нови лидери и ще погребем ли изхабени политици и партии през новата година? С тези въпроси "Стандарт" потърси най-добрите БГ анализатори. Днес ви предлагаме мненията на политолога Борис Попиванов и на социолога Юлий Павлов.

Изминалата година бе наистина трудна и драматична. Но аз лично очаквам, че Новата 2014 г. ще бъде по-нормална, колкото и относително да е това определение. Вече е ясно, че ентусиазмът и енергията на протеста се изчерпаха. Така че, този тип неясни и неформулирани искания от типа: "Оставка!", а после - неизвестно какво, ще отстъпят място на синдикални действия в различните браншове и дори в отделни предприятия. Защото, когато има конкретни искания, може да се преговаря по същество и да се получи някакъв реален резултат.

Не очаквам да се промени особено ситуацията в парламента. Вече стана ясно че правителството на малцинството може да управлява и без "Атака", която му е нужна единствено за кворум и за преодоляване на президентското вето. Освен това двама депутати напуснаха ГЕРБ, така че набирането на кворум се стабилизира. По този начин управляващите могат да изкарат на власт доста време. И вероятността да се стигне до прословутата формула "2 в 1", т.е. да се проведат предсрочни избори, заедно с европейските, се свежда до минимум.

Самите резултати от изборите за евродепутати обаче ще бъдат тест за състоянието на политическото доверие към различните партии. При тях ще стане ясно дали БСП и ДПС от една страна, и ГЕРБ от друга, наистина са загубили позиции в обществото. И дали новосъздадени формации от рода на Реформаторския блок или партията на Бареков ще успеят да изпратят поне един депутат в Брюксел. Борбата ще бъде особено ожесточена и ще се дебатира главно по вътрешнополитически, а не по европейски теми.

Разбира се, решаваща за развитието на политическите събития ще бъде икономическата ситуация. Появилите се индикации, макар и предпазливи, за известно оживление също не предполагат провеждането на предсрочни избори.

(Записа Константин Събчев)


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички