Стачки, а не шествия

Стачки, а не шествия | StandartNews.com

След годината на разделението ще дойде ли тази на помирението? Как ще свърши "мачът" между Улицата и властта? Колко пъти ще ходим на избори през 2014-а? Ще се родят ли нови лидери и ще погребем ли изхабени политици и партии през новата година? С тези въпроси "Стандарт" потърси най-добрите БГ анализатори. Днес ви предлагаме мненията на политолога Борис Попиванов и на социолога Юлий Павлов.

Изминалата година бе наистина трудна и драматична. Но аз лично очаквам, че Новата 2014 г. ще бъде по-нормална, колкото и относително да е това определение. Вече е ясно, че ентусиазмът и енергията на протеста се изчерпаха. Така че, този тип неясни и неформулирани искания от типа: "Оставка!", а после - неизвестно какво, ще отстъпят място на синдикални действия в различните браншове и дори в отделни предприятия. Защото, когато има конкретни искания, може да се преговаря по същество и да се получи някакъв реален резултат.

Не очаквам да се промени особено ситуацията в парламента. Вече стана ясно че правителството на малцинството може да управлява и без "Атака", която му е нужна единствено за кворум и за преодоляване на президентското вето. Освен това двама депутати напуснаха ГЕРБ, така че набирането на кворум се стабилизира. По този начин управляващите могат да изкарат на власт доста време. И вероятността да се стигне до прословутата формула "2 в 1", т.е. да се проведат предсрочни избори, заедно с европейските, се свежда до минимум.

Самите резултати от изборите за евродепутати обаче ще бъдат тест за състоянието на политическото доверие към различните партии. При тях ще стане ясно дали БСП и ДПС от една страна, и ГЕРБ от друга, наистина са загубили позиции в обществото. И дали новосъздадени формации от рода на Реформаторския блок или партията на Бареков ще успеят да изпратят поне един депутат в Брюксел. Борбата ще бъде особено ожесточена и ще се дебатира главно по вътрешнополитически, а не по европейски теми.

Разбира се, решаваща за развитието на политическите събития ще бъде икономическата ситуация. Появилите се индикации, макар и предпазливи, за известно оживление също не предполагат провеждането на предсрочни избори.

(Записа Константин Събчев)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай