Спрете бързо филма с ЦСКА

Спрете бързо филма с ЦСКА | StandartNews.com

Мерилото на клуба никога не е била "А" група, че да се жали за нея

Спрете се, бе хора! Стига с тези две, три, четири ЦСКА! Стига с този филм. Дълбоко взе да ми писва. На всички нормални хора също. ЦСКА на Божков, ЦСКА на Ганчев, ЦСКА на Инджовите. Теглете чертата още днес и да се започва на чисто. "А", "Б", "В", Г" група - няма значение. Откъдето позволява законът и моралът на публиката. Защото в момента тя е ЦСКА. Тя, а не раждащите се през час ПФК-ата, АД-та и други виртуални абревиатури.

Сложете край на мъката, защото всеки нов час убива ЦСКА. Всеки нов час разделя хората с червени сърца. Кара ги да изпадат в безсмислени спорове, да се псуват, да се заканват, да се отричат един от друг, да се разделят на сектори. Това е трагедията, разберете. А не от кое ниво ще започне ЦСКА. Новото, защото старото беше потопено от десетките крадци, комисионери, мениджърчета, тото емисари. Който не мина през Борисовата градина, той не завлече по нещо. Но краят дойде. Така беше по-добре. Даже закъсня.

Край на агонията, а не агония без край

Старт към истинско пречистване, а не спасители на всеки нов старт.
Дойде време ЦСКА да плати цената и ще я плати."В" група - ОК, Няма проблеми. Една година време е. На втората може да се помисли дори за купа. Ако не - на третата. Три загубени години? Глупости? Загубени бяха 20 от последните 25. Стига с тази грешка. Нека най-успешният ни клуб получи две години въздух да подреди армията си. Да тръгне най-после от основата - база, школа, чисти структури, ясна стратегия за 5-10 сезона напред. Защото изгради ли се основата, после ЦСКА няма бутане. Тръгне ли се пак с чувалите пари към титла, ще последва ново блъскане на главите в стена. Рано или късно. Да, две години ще боли. Да, лошото е, че ще ги боли тези, които нямат никаква вина. Тези, които си плащаха, за да страдат.

Истински виновните ще си карат джиповете из центъра на София, ще дърпат пурите в лондонските апартаменти. Техните закрилници също. Защото някой позволяваше всичките просрочки, отсрочки, шмекерувания, послъгвания. Вероятно не безкористно. Ако държавата намери най-после време и сили, нека ги съди. Ако не, остават хилядите клетви. И Онзи горе.
Но не това е първата болка на страдащите. Важното е да се обединят около идеята, заради която са купили първото си шалче, първия билет за "Армията". А тя не е участие в "А" група, както казва генетичният армеец Сашо Чакмаков, защото този клуб се е мерил с "Ливърпул", "Байерн" и "Аякс". Никога с "А" група.

Другото са подробности и бумащина

И тъй като към този час Васил Божков е единственият, показал готовност да финансира червеното пречистване, нека излезе възможно най-бързо и да сложи край на този досаден филм. Да представи новия треньор, футболистите за "В" група, проекта за стадиона, за Панчарево, за развитието през следващите 3 до 5 години. И хората ще се успокоят. Казвам Васил Божков, не защото взимам страна в безумните анкети, които го изправят срещу Гриша Ганчев. Просто нито последният, нито някой друг е излязъл и поискал ЦСКА. Нито от Ловеч, нито от "Надежда".

А и този клуб не е и никога бил юридически субект, носител на лиценз, участник в първенството. ЦСКА е друго. Той е въздухът на "Армията", левачката на Стоичков, мастиката на бай Сашо Манов, шопската мъдрост на Димитър Пенев, инатът на племенника му Любо, заяжданията между Ването Колев и Гацо Стоянов, бог да ги прости, аристократичното мълчание на Димитър Якимов и хапливият език на Джеки Димитров. Това е ЦСКА и той няма нужда то припознаване. Той е там, в Борисовата градина и чака пак своята публика.

P.S. Коментарът е писан преди забраната на УЕФА да бъде преразгледан лиценза на "Локомотив"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай