Спад на газа от 30% ще доближи цената до пазара

Спад на газа от 30% ще доближи цената до пазара | StandartNews.com

Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори /БФИЕК/

По-ниската цена на газа от 1 октомври със сигурност ще даде глътка въздух на индустрията и ще доведе до по-висока конкурентоспособност. Макар да не е много коректно, сравнявам днешната цена на спотпазара на европейска eнергийна борса (European Energy Exchange), която е 20, 35 евро на мегават час. Това е с 10 на сто по-ниска цена от цената, която ще е от 1 октомври. Сравнението не е коректно, защото работим с дългосрочни годишни договори. При тях се намалява риска от моментни флуктуации, защото на спотпазара е покупка от днес за утре.

Т.е. от 1 октомври ще бъдем много близко до пазарната цена. Досега имахме около 30 процента разлика при цена от 26,60 евро на мегават. Но пък само за година цената на природния газ също бележи приблизително такъв спад.

В страната годишно се потребяват около 2,4-2,8 млрд. куб. метра газ. Миналата година бяха 2,4, тази година се очаква ръст до 2,8. Най-големият консуматор е нестопанско предприятие - "Топлофикация-София", с 900 000 млн. куб. метра годишно. Това е една трета от общото количество. Останалите потребители са в стопанската сфера, защото битовите клиенти са едва 3-4 на сто.
Най-големите консуматори са химическите заводи -"Неохим", "Агрополихим", където газът е суровина. Те потребяват 300-400 куб. метра газ на година. На второ място е стъкларската промишленост, следва металургията.

Но в случая не е важно да се гледа конкретната разлика. Голямото послание е, че нямаме алтернативни доставки и тръби, нямаме достъп до този спот пазар на Европа. Ние нямаме пазар на природен газ. Вероятно с тези интерконектори може би ще се доближим до пазарни отношения в природния газ и алтернативни доставчици.

Това намаление с 13,65 на сто ни връща в по-нормално ценово русло и ще помогне на икономиката да бъде по-конкуретоспособна. След 5-6 години криза тръгваме нагоре, подобна тенденция се забелязва в първите 6 месеца.
Така че намаление само за една година от 33 на 22 евро на мегават час само за тази година, което е 30 на сто от цената, е вероятно чакано като манна небесна от тези производства, където газът е суровина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай