Смяна на поколенията, а не трус в църквата

Смяна на поколенията, а не трус в църквата | StandartNews.com

Климент Христов, богослов и журналист

Ситуацията в БПЦ е доста напрегната, но това е обусловено, защото в момента се извършва смяна на поколенията в Свeтия синод. В рамките на тази година предстоят изборите на четирима владици от общо 15. Вече се проведе изборът на Западноевропейски митрополит.

Реално премина веднъж изборът във Варна, който беше касиран. Предстои избор в Неврокопска епархия, т.е. в Благоевград, и също чакаме да се насрочи дата за избор в Русе. Всъщност в рамките на няколко месеца ще бъде подменена почти една трета от състава на Свeтия синод. Това е съвсем човешка причина да се създаде вътрешно напрежение и вътрешно очакване в Църквата кой ще бъде избран, кои ще са новите. Съответно както при всички избори между хора и тук има нарастващо напрежение. В момента това напрежение се усилва през определени канали и достига твърде високо ниво. При някои хора може би има "избиване на балансите", те са по-емоционални вероятно в изказванията си. В крайна сметка и времето ще покаже как ще се развият нещата.

Уставът на БПЦ е много интересен. При него се търси консенсусната личност, затова се посочват винаги две имена. Бяха отправени упреци, че има опити за манипулация. Но и това е въпрос на тълкувание - опити за манипулация, или просто калкулация. Защото в крайна сметка избирателите имат вратичка да посочат желания от тях кандидат така, че той да бъде много по-избираем от останалите. С тези четири избора вероятно ще се получи в Светия синод една интересна не само смяна на поколенията, а и да се стигне до много ясна разлика между млади и стари владици. Което в никакъв случай не значи, че това ще е драматично или страшно.

В момента имаме доста църковни йерарси, които са над 70 години, а като се погледне списъкът с т. нар. достойни избираеми, се вижда, че има доста млади епископи на възраст до 50 години. Това ще е съвсем младо поколение в Светия синод. Все пак само в рамките на последната година след патриарх Максим починаха и двама много активни и много млади владици - дядо Кирил на 59 г. и дядо Натанаил на 60 г.
Но накрая нека да си спомним една много хубава българска поговорка, която ни напомня, че "човек предполага, а Господ разполага". Не се съмнявайте, че Бог гледа.

(Пред БГНЕС)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай