Четвъртък,

Смяна на поколенията, а не трус в църквата

От: Failed to load user -
1545
Смяна на поколенията, а не трус в църквата
A
A
A

Климент Христов, богослов и журналист

Ситуацията в БПЦ е доста напрегната, но това е обусловено, защото в момента се извършва смяна на поколенията в Свeтия синод. В рамките на тази година предстоят изборите на четирима владици от общо 15. Вече се проведе изборът на Западноевропейски митрополит.

Реално премина веднъж изборът във Варна, който беше касиран. Предстои избор в Неврокопска епархия, т.е. в Благоевград, и също чакаме да се насрочи дата за избор в Русе. Всъщност в рамките на няколко месеца ще бъде подменена почти една трета от състава на Свeтия синод. Това е съвсем човешка причина да се създаде вътрешно напрежение и вътрешно очакване в Църквата кой ще бъде избран, кои ще са новите. Съответно както при всички избори между хора и тук има нарастващо напрежение. В момента това напрежение се усилва през определени канали и достига твърде високо ниво. При някои хора може би има "избиване на балансите", те са по-емоционални вероятно в изказванията си. В крайна сметка и времето ще покаже как ще се развият нещата.

Уставът на БПЦ е много интересен. При него се търси консенсусната личност, затова се посочват винаги две имена. Бяха отправени упреци, че има опити за манипулация. Но и това е въпрос на тълкувание - опити за манипулация, или просто калкулация. Защото в крайна сметка избирателите имат вратичка да посочат желания от тях кандидат така, че той да бъде много по-избираем от останалите. С тези четири избора вероятно ще се получи в Светия синод една интересна не само смяна на поколенията, а и да се стигне до много ясна разлика между млади и стари владици. Което в никакъв случай не значи, че това ще е драматично или страшно.

В момента имаме доста църковни йерарси, които са над 70 години, а като се погледне списъкът с т. нар. достойни избираеми, се вижда, че има доста млади епископи на възраст до 50 години. Това ще е съвсем младо поколение в Светия синод. Все пак само в рамките на последната година след патриарх Максим починаха и двама много активни и много млади владици - дядо Кирил на 59 г. и дядо Натанаил на 60 г.
Но накрая нека да си спомним една много хубава българска поговорка, която ни напомня, че "човек предполага, а Господ разполага". Не се съмнявайте, че Бог гледа.

(Пред БГНЕС)


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички