Служебният кабинет-с малко ползи и гафове

Екипът на Огнян Герджиков не възхити, но и не разочарова

Служебният кабинет-с малко ползи и гафове | StandartNews.com

България не е имала много служебни правителства. Повечето бяха през последните години и те наистина бяха относително преходни. От тях се изискваше да организират по един добър за нашите географски ширини начин изборите и да осигурят плавен преход към следващото правителство. Не е имало някакви особени разочарования от тези кабинети. Правя цялата тази уговорка, за да направя сравнение на правителствата от последните години и тези от 90-те години. Тогава имаше служебни правителства, които, бидейки такива, все пак дадоха някакви нови начала. Спомняме ми правителството на Стефан Софиянски, както донякъде и това на Ренета Инджова. Настоящето служебно правителство

осигури плавен преход между две политически ситуации

организира нормални избори, общо взето няма да ги запомним с обструкции или политически скандали. Така че в обществената оценка за него, без да имам социологически проучвания за това, този кабинет ще остане без високо равнище на отхвърляне. Нямаше кой знае какви дебати около някакви решения на служебното правителство. Имаше някакви малки скандали, ариергардни битки с определени министри от предишното правителство. Лично аз не съм имал очаквания за кой знае какви ревизии. В няколко ресора имаше проверки, но по принцип едно служебно правителство трудно може да направи прекалено радикална ревизия, тъй като това лесно може да бъде интерпретирано като намеса в предизборната кампания. Така че, може да се каже, че служебният кабинет беше в нормата – нито изключително полезно и запомнящо се, нито с гафове, които са нанесли щети на обществото.

По въпроса дали може да има някаква приемственост между служебния и новия кабинет като в областта на българското председателство на ЕС, бих казал, че точно тази област е доста безконфликтна тема. А по отношение на поканата към Деница Златева да остане и в новия кабинет, бих казал, че няма логика в подобен ход. Тя беше една от малкото фигури, тясно свързани с БСП.

Днес се очаква да бъде обявено новото правителство. Аз

не очаквам някакви големи изненади

Управленската стратегия на новото правителство е безспорно компромисна, но твърде обща, за да формирам еднозначни очаквания за това как ще работи бъдещия кабинет. Мисля, че има абстрактна възможност този кабинет да бъде една идея по-добре работещ от предишния му аналог и то особено ако Обединените патриоти запазят ангажимента си за по-сериозен контрол върху работата на непроизтичащите от техните среди ресори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай