Служебният кабинет като ходене по въже

Служебният кабинет като ходене по въже | StandartNews.com

Радев трябва да гони тънък баланс в подбора на премиер и министри, казва Първан Симеонов

Сериозното предизвикателство, което стои пред генерал Румен Радев е, че неговите първи стъпки във властта на практика няма да са президентски, а ще са по-скоро премиерски.
При това за човек, който до преди половин година не беше в политиката, а и въобще отсъстваше от полезрението на обществото.
Ако мога да си позволя този израз, той трябва да направи вертикално излитане -трябва да набера височина за нула време. Или както да излети от късата палубна писта на самолетоносач. Той дори няма възможност да си консумира "медения месец" като президент, защото веднага влиза в оперативен режим.
Няма да има време за едно спокойно, дори биха казал церемониално и тържествено влизане във властта, а направо влизане в работен режим.
В тези времена, когато всички политици бягат от отговорност,

върху него се стовари едно
наистина тежко задължение

- да състави служебено правителство.
А това наистина е сложна задача. От една страна, едно такова правителство трябва да бъде ярко. Но това означава, че и премиерът, и министрите му, трябва да са известни имена, за да вдъхват доверие. Но ярки имена означава утвърдени имена. А утвърдените имена са познати имена. Имена на хора, вече участвали в политката, включително и в изпълнителната власт. С други думи стари имена.
Но от друга страна, изборът на Румен Радев си тълкува от всички като символ на нещо ново. тук изва големият проблем. Новоизбраният президент трябва да намери имена, които са обединяващи. Такава имена обикновено се асоцират с центъра. В нашия случай с НДСВ. Но ако наистина заложи на нейни бивши деятели,, ще чуем какви ли не обвенения и коментари - че възкресява НДСВ, тройната коалиция, кабинетът "Орешарски" и какво ли още не. Ще бъдат изкрани на бял свят всички негативи от биографиите на тези хора. Но същевремнно Радев трябва да се съобразява и с БСП.

Ако вземе дистанция - лошо

Ако пък назначи за министри хора, определено свързани с "Позитано" - пак лошо. Радев беше издигнат от БСП, но на втория тур за него гласуваха стотици хиляди привъреници на други партии- от националисти и фенове на Марешки до част от електората на ДПС. Така че очакванията на обществото са, че той няма да бъде точна проекция на БСП, въпреки че на "Позитано" вероятно не мислят така. Това е основният проблем на Радев при избора на лицата за служебния кабинет.
Нещата се усложняват и от още един фактор. Не може да се каже, че кабинетът ще просъществува до 26 март или 2 април, които са най-вероятните дати за парламентарните избори. Защото резултатите от тях могат да бъдат такива, че да му се наложи да работи повече време -докато се намери най-сетне коалиционната формула на новото правителство, което да бъде подкрепен от едно стабилно парламентарно мнозинство.
Така че новият президент буквално трябва да ходи по тънко въже. Ако това се получи той ще може да натрупа още в началото на президентството си политически капитал, който да инвестира в бъдеще в собствен проект. Защото моето мнение е, че той ще се опита наистина да бъде обединител на нацията и от тази гледна точка, да бъде като потенциален бъдещ политик в центъра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай