Петък,

Следващият кабинет ще е на поне 3 партии

От: Failed to load user -
1505
Следващият кабинет ще е на поне 3 партии
A
A
A

Кольо Колев, "Медиана"

Досегашната реалност за предсрочни избори се стигна съвсем логично. И това, че инициативата за тях излезе от ДПС, също няма нищо случайно или пък чак толкова неочаквано. Изборната победа на Движението в евровота му даде самочувствието да я осребри, особено на фона на тежкото поражение на БСП. Не случайно веднага след 25 май ДПС заговори за смяна на министри, рокади и нови политики. Което обикновено означава само едно нещо - желание за преразпределение на властовите ресурси.

Разбира се, ДПС не държеше на предсрочни избори на всяка цена. Но в БСП явно не откликнаха на неговите претенции и така се стигна до сегашния развой на нещата.

БСП сега е в най-сложна ситуация, защото има сериозен вътрешнопартиен проблем с лидера си. Аз обаче се съмнявам, че оставката на Сергей Станишев ще подейства оздравително на БСП и ще върне някакъв електорат, а и в тази предизборна вече обстановка би било и опасно. Освен това, съгласно устава на БСП, лидер се избира от конгрес, дори и самият Станишев да има някакво готово решение.

Следващият парламент без съмнение ще отрази до голяма степен сегашните политически реалности и ще бъде по-шарен. Не изключвам ББЦ, дори да увеличи своите резултати, и именно г-н Бареков да се окаже в ролята на балансьор. Макар и с малко очаквам и Реформаторският блок да увеличи гласовете си. Не може да отписваме с лека ръка и "Атака", и НФСБ. Но се страхувам, че новите избори ще възпроизведат относителния паритет между ГЕРБ, БСП и ДПС. И няма да има възможност да се излъчи дори двупартийно правителство, а ще трябва да се търси някаква по-широка формула.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички