Слави изпусна момента да промени статуквото

Ако беше играл на последния вот, можеше да събере 10-20%, сега ще вземе 5-10 на сто

Слави изпусна момента да промени статуквото | StandartNews.com

В старта на новия политически сезон Слави Трифонов даде оферта да прави партия. Отсега може да се каже, че има шанс да влезе в парламента. И то не лош. Виждали сме доста такива медийни проекти. Навремето Волен Сидеров тръгна така, преди това - Жорж Ганчев, а наскоро и Николай Бареков. Очевидно при едно гледано шоу като това на Слави Трифонов влизането в парламента на свързвана с него формация няма да е проблен.

Но за да промени статуквото му трябват много повече от 4%. Смятам, а и доста мои колеги са на това мнение, че той изпусна момента. Последният такъв беше преди изборите през март. Ако беше направил партия в края на миналата и началото на тази година и беше участвал на мартенските избори, щеше да получи един доста висок резултат, минимум двуцифрен, а може би между 10% и 20 %. Сега в момента Слави може да постигне резултат между 5 и 10%. Това го казвам без да съм правил изследвания, но съм следил тенденцията, която имаше той през миналата година, както и рейтинга на одобрение на неговите инициативи. Според мен

пикът е минал и от този храст няма да излезе промяната

Иначе този политически сезон тръгна и със смешните дрязги между ГЕРБ и БСП. Миналия сезон гледахме как бивши членове на БКП, някои писали дори оди за партията, извадиха език на антикомунисти, който не беше използван дори и през 90-те години. Други пък, известни с острите си, често пъти преминаващи границите на добрия тон, критики към ГЕРБ, станаха апологети на същата партия. Това е един театър, който ще продължаваме да го гледаме. Защото този парламент с нещо смислено едва ли може да се похвали.

Като няма идеи нито у управляващото мнозинство, нито у опозицията, как да се разиграе противопоставяне? Като се тръгне по оста комунизъм - антикомунизъм. А иначе, реално погледнато, ГЕРБ нямат сериозна опозиция. Марешки ту подкрепя, ту не, май че повече подкрепя. Ако заплашва с някакви вотове на недоверие, то е по-скоро очевидно да изтъргува нещо зад кадър. Както и в миналия парламент, ДПС при нужда ще подкрепят каквото трябва. Половината от БСП заедно с Гергов бяха готови да преговарят за коалиция с ГЕРБ , така че и те каква опозиция са. Парламентът не е интересен. Там ще се гласуват безумни неща като това, че да караш в аварийната лента го приравниха на шофиране в насрещното движение на магистралата.

По - важното е какво ще става в правителството, в изпълнителната власт. Другото, което е важно, е новият състав на ВСС, защото това пет години ще бъде най-важният орган в съдебната система. Президентът се опитва да забави нещата, вероятно няма да издаде указ за назначаването на председател на ВАС. Ще изчака евентуално да бъде прегласувано
предложението от новия състав на ВСС. И това е другата интрига, която се очаква в следващите месец-два. Вследствие на натиска от страна на нашите партньори от ЕС да се надяваме, че ще се приеме някакъв смислен антикорупционен закон. В България обаче

има много смислени закони, проблемът е в тяхното приложение

Наблюдаваме и една нова роля на Бойко Борисов с повишена успешна външнополитическа активност, което е добър знак. В същото време картината във вътрешнополитически план доста напомня предишното правителство, само че в ролята на Реформаторския блок, чиито министри тогава правеха гаф след гаф, сега се намират националистите. Има колеги, които предполагат, че премиерът нарочно търпи тази ситуация, за да има бушони, които при нужда да смени.

Иначе нямам обяснение защо се търпи един вицепремиер да работи активно срещу българския туризъм. Оставям настрана тези проверки, които са може би основателни, но се правят по един дивашки начин. Преди два -три месеца той беше казал, че българските курорти били като Содом и Гомор. Преди няколко дена пък каза, че са по-зле от бежански лагери. Не мога да си представя държава в Европа с развит туризъм, при която един вицепремиер да оплюва собствените си курорти. Този човек очевидно ще продължи да прави такива фойерверки. Очевидно в ГЕРБ считат, че той ще играе ролята на гръмоотвод, който да събира недоволството, тъй като нека да бъдем обективни, не само премиерът, повечето министри от квотата на ГЕРБ са компетентни, с опит и работят успешно.

Учудващо е мълчанието на нашите националисти които иначе се палят само от щракане с пръсти, за посягането върху правата на българското малцинство в Украйна. Иначе виждате как реагират не само Унгария и Полша, но и Румъния.
По отношение на председателството на Съвета на Европейския съюз

моето лично усещане е, че ние сме доста изостанали

Говоря не само за залите в НДК. Ние още сме с един основен девиз "Съединението прави силата", който е чудесен, но някак си ги няма тези ключови теми, които би били полезни както за България, така и за ЕС. Като, например, общият енергиен пазар, който предизвиква противоборство в Западна Европа - защо едни неща са разрешени в Германия, пък не са в България и т.н.. Теми като Западни Балкани, кохерентност, не предизвикват интерес у нашите западни партньори. Спомнете си посещението на Макрон. Една дума да беше казана за Западните Балкани? Не. Това очевидно не е тема, която вълнува големите в ЕС. Но мисля, че има още време и би трябвало да се действа в тази посока, за да може не просто да не се е изложим пред чужденците, а и да оставим трайна следа в историята на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай