Сряда,

Сиртаки мортале

От: Failed to load user -
1634
Сиртаки мортале
A
A
A

Контраблокадата може и да не стресне гръцките фермери, но ще причини загуби за десетки милиони

Главоболията с протестиращите земеделци в южната ни съседка са на път да се изродят в своеобразна икономическа война, която да причини нови загуби за десетки милиони на предприемачите от двете страни на браздата. И освен всичко да влоши трайно двустранните ни отношения. Фермерските блокади на пътища, булеварди, административни сгради и гранични пунктове навлязоха във втория си месец, а развръзката е още далеч. Последните преговори на демонстрантите с премиера Алексис Ципрас не дадоха плодове и земеделците отново парализираха страната и пресякоха транспортните връзки с България, Македония и Албания.

"Не искаме да тормозим никого, но се борим за собственото си оцеляване", защитават се фермерите. Гневът им е насочен към планираните от правителството увеличения на данъчната и осигурителната тежест. В бунта участват също и стотици хиляди държавни служители и представители на свободните професии, които

ще бъдат посечени от данъчната тесла

Засега протестиращите не дават никакъв знак, че са готови на отстъпки, а също и че скоро ще им омръзне да висят по шосетата. Мудните действия на управляващите от СИРИЗА подсказват също, че те се опитват да използват нагнетеното напрежение и отчайващата ситуация като инструмент за натиск при тежките преговори с международните кредитори. Трупането на критични нива на недоволство и разрастването на проявите на насилие - палежите на партийните клубове на управляващите, безкрайните шествия и окупацията на държавни институции, обаче могат да завлекат страната в хаоса, още преди преговорите да се развият. Към тази криза в момента се наслагва и друга - пристигналите от началото на 2016-а над 100 хиляди нелегални имигранти, започналото затягане на границите на европейските съседи и висящата заплаха на Еврокомисията да изхвърли Гърция извън Шенген.

Свидна жертва на земеделските барикади обаче са българските производители и превозвачи, които търпят чувствителни загуби заради спрените на границата стоки. Вчера във безпрецедентна операция родните превозвачи бяха подкрепени от външния и транспортния министри в намерението си да спуснат трайна контраблокада на границата, ако до 29 февруари, гръцките фермери не се опомнят. Заплахата е

шосетата да бъдат запушени първо за великденските празници

и после през летния сезон. Министър Московски посочи, че мишена на блокиращите ще бъде износът на селскостопански стоки от Гърция, за бъдат ударени именно фермерите, вършещи безобразия в момента.

Досега София се опита да потърси застъпничеството на Еврокомисията за решаване на проблема, но се оказа, че Брюксел не разполага с подходящите инструменти или пък не желае да влиза в балканската разправия. Постепенно вирусът на отчаянието удари и българските превозвачи, които изглеждат твърдо решени да си отмъстят за понесените загуби, след като разбраха, че е малко вероятно да получат компенсации. Разбира се, че подобен ултиматум има място за изграждане на твърда позиция при преговорите и апелиране към разумния егоистичен интерес на гърците. Въпросът е дали подобен подход ще бъде успешен, или просто ще увеличи загубите и на други отрасли и най-вече на туристическия. Годишният стокообмен с Гърция възлиза на близо 3 млрд. долара и на карта е поставено препитанието на хиляди фирми и хора, изкарващи хляба си от търговия и услуги.

Българската страна може да се позовава на моралното право, но трябва да си дава сметка, че радикалното му приложение ще донесе огромни загуби за всички и да действа в съответствие с развитието на обстановката. За съжаление след като правителството в Атина и чиновниците в Брюксел се оказват безпомощни да договорят вдигането на блокадата, един Господ знае кога транспортните връзки ще бъдат възстановени.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички