Сиртаки мортале

Сиртаки мортале | StandartNews.com

Контраблокадата може и да не стресне гръцките фермери, но ще причини загуби за десетки милиони

Главоболията с протестиращите земеделци в южната ни съседка са на път да се изродят в своеобразна икономическа война, която да причини нови загуби за десетки милиони на предприемачите от двете страни на браздата. И освен всичко да влоши трайно двустранните ни отношения. Фермерските блокади на пътища, булеварди, административни сгради и гранични пунктове навлязоха във втория си месец, а развръзката е още далеч. Последните преговори на демонстрантите с премиера Алексис Ципрас не дадоха плодове и земеделците отново парализираха страната и пресякоха транспортните връзки с България, Македония и Албания.

"Не искаме да тормозим никого, но се борим за собственото си оцеляване", защитават се фермерите. Гневът им е насочен към планираните от правителството увеличения на данъчната и осигурителната тежест. В бунта участват също и стотици хиляди държавни служители и представители на свободните професии, които

ще бъдат посечени от данъчната тесла

Засега протестиращите не дават никакъв знак, че са готови на отстъпки, а също и че скоро ще им омръзне да висят по шосетата. Мудните действия на управляващите от СИРИЗА подсказват също, че те се опитват да използват нагнетеното напрежение и отчайващата ситуация като инструмент за натиск при тежките преговори с международните кредитори. Трупането на критични нива на недоволство и разрастването на проявите на насилие - палежите на партийните клубове на управляващите, безкрайните шествия и окупацията на държавни институции, обаче могат да завлекат страната в хаоса, още преди преговорите да се развият. Към тази криза в момента се наслагва и друга - пристигналите от началото на 2016-а над 100 хиляди нелегални имигранти, започналото затягане на границите на европейските съседи и висящата заплаха на Еврокомисията да изхвърли Гърция извън Шенген.

Свидна жертва на земеделските барикади обаче са българските производители и превозвачи, които търпят чувствителни загуби заради спрените на границата стоки. Вчера във безпрецедентна операция родните превозвачи бяха подкрепени от външния и транспортния министри в намерението си да спуснат трайна контраблокада на границата, ако до 29 февруари, гръцките фермери не се опомнят. Заплахата е

шосетата да бъдат запушени първо за великденските празници

и после през летния сезон. Министър Московски посочи, че мишена на блокиращите ще бъде износът на селскостопански стоки от Гърция, за бъдат ударени именно фермерите, вършещи безобразия в момента.

Досега София се опита да потърси застъпничеството на Еврокомисията за решаване на проблема, но се оказа, че Брюксел не разполага с подходящите инструменти или пък не желае да влиза в балканската разправия. Постепенно вирусът на отчаянието удари и българските превозвачи, които изглеждат твърдо решени да си отмъстят за понесените загуби, след като разбраха, че е малко вероятно да получат компенсации. Разбира се, че подобен ултиматум има място за изграждане на твърда позиция при преговорите и апелиране към разумния егоистичен интерес на гърците. Въпросът е дали подобен подход ще бъде успешен, или просто ще увеличи загубите и на други отрасли и най-вече на туристическия. Годишният стокообмен с Гърция възлиза на близо 3 млрд. долара и на карта е поставено препитанието на хиляди фирми и хора, изкарващи хляба си от търговия и услуги.

Българската страна може да се позовава на моралното право, но трябва да си дава сметка, че радикалното му приложение ще донесе огромни загуби за всички и да действа в съответствие с развитието на обстановката. За съжаление след като правителството в Атина и чиновниците в Брюксел се оказват безпомощни да договорят вдигането на блокадата, един Господ знае кога транспортните връзки ще бъдат възстановени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай