Синдикатите флиртуват и с властта, и с протеста

КНСБ се вдига на 20 ноември, "Подкрепа" - след Нова година

Синдикатите флиртуват и с властта, и с протеста | StandartNews.com

"На 29 ноември 1990 г. депутатката от СДС Елка Константинова срещна Андрей Луканов на стълбите на Партийния дом и му каза: "Г-н Луканов, моля Ви се, в името на България - подайте си оставката!" Червеният премиер й отвърна: "Елке, ти пак нещо си фантазираш". Вечерта Луканов погледна през прозореца и видя, че дори самолетите от аерогара София не летят, и си даде оставката". Това разказа наскоро бившият син депутат Георги Марков. Тогава правителството на БСП хвърля пешкира след четиридневна национална стачка на КТ "Подкрепа". В пика на протестите излизат 850 000 души, включително и всички служители на БГА "Балкан".

24 години по-късно националният превозвач "Балкан" отдавна е спомен, след като беше разграбен и унищожен, а профсъюзите и в най-светлите си мечти не могат да изкарат на улицата дори 85 хиляди, или 10 пъти по-малко.
Тези дни КНСБ и КТ "Подкрепа" тръгнаха да вдигат национален протест, но в последния момент се сдърпаха шумно пред микрофоните и камерите. КТ "Подкрепа" разтури подготвената съвместна пресконференция и обяви, че не иска да "взема страна в съмнителните политически и олигархични войни, които текат в момента, дирижирани от задкулисните кукловоди на прехода".

В същото време д-р Константин Тренчев свика Конфедеративния съвет днес на решително заседание, на което е поканил и представители на "Ранобудните студенти", и на "Протестна мрежа". На събранието профсъюзът ще реши окончателно дали да се влее в недоволното множество на площадите.

Кавгите между поборниците за спасението на пролетариата не са от вчера. Още при свалянето на Луканов КНСБ заема неутрална позиция и не се включва в общата национална стачка. По това време "Подкрепа" имат славата на

антикомунистически и демократичен синдикат

докато КНСБ минава за наследник на казионните профсъюзи на тоталитарния режим. През 1996-97 г. обаче и двете централи съгласуват действията си по свалянето на БСП от власт. По-късно също имат известни търкания, но като цяло действат в една посока въпреки непрекъснатите заяждания на дребно.

Последният раздор избухнал, тъй като КНСБ предварително спуснали датата за националния протест - 20 ноември, което отблъснало техните конкуренти. Шефът на КНСБ Пламен Димитров изтъкна, че според направеното допитване до техните структури над 51 на сто се обявяват за национални и регионални протестни действия и едва под пет на сто искат ефективна национална стачка. Затова и синдикатът планира да извади на 20 ноември между 6 и 8 хиляди медици, металурзи, миньори и други съсловия с конкретни искания. КНСБ е приготвил и ултиматум към правителството: или връщане на необлагаемия минимум, или

въвеждане на данъчен кредит за работещите българи

"Тази мярка ще облекчи положението на "работещите бедни" - близо половин милион души, които получават под 400 лв. заплата", подчерта Пламен Димитров пред НТВ.

Той уточни, че работниците застават зад исканията на "Ранобудните студенти", но не одобряват крайната форма на окупацията. "Студентите, които са моралната съвест на нацията, трябва да бъдат подкрепени в своите действия", допълни Димитров.

КНСБ ще настоява правителството на Орешарски най-накрая да приложи антимонополни и антикорупционни мерки.

Константин Тренчев обясни отказа от съвместни действия с подозрения към профсъюзните си събратя в задкулисни договорки с управляващите. "Тези дни КНСБ са провели срещи с Лютви Местан и Сергей Станишев", подхвърли лидерът на КТ "Подкрепа" пред бТВ. Той изрази и опасения, че в момента се боричкат две-три партии и набъркването на синдиката в кашата неминуемо ще обслужи нечий интерес. Тренчев обаче допусна, че КТ "Подкрепа" ще се вдигне на бунт, ако

бъде изтървано положението в икономиката

"В момента властта гаси пожарчета, за които намира ресурс. Когато обаче започнат големите пожари, няма да им стигнат водата и пяната, за да ги загасят, тъй като няма приходи в бюджета", предположи той.

Прогнозата на Тренчев е, че положението в страната ще стане нетърпимо малко след Нова година, когато се очакват сривове първо в енергетиката и здравеопазването.

Несменяемият лидер на синдиката не пропусна да похвали ентусиазма на академичната младеж. "Срещнах се със студентите от СУ и видях в тях духа на нашите мечти за промяна от 1989 г.", отчете д-р Тренчев. Източници от протестното движение съобщиха пред "Стандарт", че при разговорите хората на КТ "Подкрепа" са разкритикували КНСБ, че насочва недоволството в коловоза на чисто синдикалните искания и са избягали от искането за оттегляне на кабинета на Орешарски. "Ние задължително ще се включим, когато сме готови с твърди действия, които да постигнат незабавна оставка", заявили профсъюзните дейци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай