Щом сееш унижение, жънеш омраза

Щом сееш унижение, жънеш омраза | StandartNews.com

Преговорите с Атина може да се превърнат в дипломатическа катастрофа за Германия

Макар да изглежда, че Берлин е наложил основната част от изискванията си към Гърция, в Германия се надигат някои гласове, които твърдят, че този успех е "дипломатическа катастрофа". А тя би могла да накърни авторитета, който страната бавно си възстанови. "За един уикенд германското правителство унищожи десетилетия на дипломация", заяви вчера с обвинителен тон седмичникът "Шпигел", изразявайки съжаление за "каталога на ужасите", чиято цел е "да унижи Гърция". Меркел, наричана често "Кралицата на Европа", и нейният финансов министър Волфганг Шойбле олицетворяваха целия уикенд твърдата линия, срещу която има негодувание в чужбина, но и в тяхната родина. "Тънка е линията между спасяването и наказването на Гърция. Тази нощ тази линия изчезна", със съжаление написа в "Туитър" Матиас Мюлер фон Блуменкрон от консервативния в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Според "Зюддойче цайтунг", баварския вестник на левоцентристите, "Меркел е успяла да съживи образа на една грозна, алчна и безсърдечна Германия, който току -що бе започнал да избледнява". "Всеки цент от помощта за Гърция, който германците се опитаха да спестят, ще трябва да се удвои или утрои през идните години и да се похарчи за подобряване на този образ", с безпокойство коментира всекидневникът. Двама германски артисти осмиваха националния егоизъм във видео, озаглавено "Нашите ценни германски евра". Техните герои, двама германци, тънещи в показен лукс, разменят мнение по телефона за Гърция според писаното в германския печат. "Ние, германците, ще трябва да можем да кажем дали искаме да продължим да плащаме!", заявява първият преди другият да отговори: "Продайте си островите, вие безпарични гърци (...) и Акропола също!" "Това лято, ние германците имаме исторически шанс - поне веднъж да не се държим като тъпанари", гласи финалната фраза на скеча, гледан над един милион пъти в YouTube.

Преди 2 г. изследване на Би Би Си установи, че Германия е най-популярната страна в света, радваща се на положителен имидж, съчетавайки икономическия успех със социалното съзнание и дипломацията. Именно това бяха посочили 59% от анкетираните. Само че според Йошка Фишер, бившия външен министър на Германия, гръцката криза е разпалила национализма в страната и Меркел не е успяла да убеди германците да видят по-далече от портфейла си. Канцлерът консерватор, който ще отпразнува през ноември 6 г. на власт и се ползва с подкрепата на близо 70% от германците, "не се аргументира, нито действа като политик, а като счетоводител", заяви с обвинителен тон Фишер.

"Пропиляхме огромна част от симпатията (към Германия) с катастрофално общуване", отбелязва г-жа Констанце Щелценмюлер, анализатор от Брукингс инститюшън. Според нея германската линия на поведение в случая показва липса на съпричастност и би била приета по-добре, ако имаше признание, "че обикновените гърци наистина са страдали повече от другите в Европа", обяснява тя. "Ако някой бе обявил пред обществеността професионално германската позиция, може би на нас нямаше да гледат толкова неприятно", допълва историкът и журналист Нилс Минкмар в "Туитър". Според г-жа Щелценмюлер преговорите в Брюксел "са причинили големи щети", най-вече на "имиджа на една безобидна голяма сила", който Германия се опитваше да си изгради. По време на тези "невероятно грозни" преговори Меркел сякаш се обръщаше към собственото си мнозинство, отправяйки към останалата част на Европа ултиматум, който "или трябва да се приеме, или да отхвърли", отбелязва Щелценмюлер. Дори обаче с по-изтънчена дипломация, отбелязва анализаторката, безпрецедентният сегашен статут на Германия излага страната на критики.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай