Ще потапяме лодки или ще помагаме на бежанците

Ще потапяме лодки или ще помагаме на бежанците | StandartNews.com

ЕС явно на сериозно е решил да осъществи авантюристичния си план за военна операция срещу трафикантите на хора в Либия. По време на срещата на НАТО в Анталия, върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини обясни на доста удивените външни министри, как смята с оръдия да обстрелва лодките на каналджиите. Ако ООН и враждуващите помежду си правителства в Либия одобрят тези планове, ЕС още през юни ще започне изграждането на военен флот, който да потапя корабите на трафикантите в либийска акватория, или да ги открива и унищожава още на сушата.

Бившата италианска външна министърка Федерика Могерини е поставена под силен натиск от страна на правителството в Рим. Италия иска най-сетне да се предприеме нещо срещу наплива на бежанци през Средиземно море. След тежката бежанска трагедия с над 800 загинали през април, европейските държавни и правителствени ръководители решиха да обсъдят опцията за евентуална военна операция в Средиземно море. Всъщност те не бяха подготвени за толкова светкавична и така радикална реакция. Особено правителството в Берлин, което сега се опитва задкулисно да удари спирачката на този проект. И с право.
Защото има безброй неизяснени въпроси: например - кой ще определя коя лодка е трафикантска, и коя - не? Дали наистина ще бъдат заловени босовете на престъпните банди, или в мрежата ще попадат само дребните риби? Как ще се гарантира спазването на правовите принципи в наказателните процеси? Дали няма да загиват и невинни хора, щом като европейските войски ще атакуват и либийска територия? Ще може ли ЕС да се опазва от евентуални ответни акции на трафикантите на хора? В крайна сметка се знае, че повечето банди, действащи в Либия, са тясно свързани с най-различни тежковъоръжени милиции. И най-важният въпрос: Може ли една военна операция да реши драмата с бежанците? Отговорът е: категорично не! Хората, които вече няма да могат да бягат по море към Европа, ще бъдат принудени да водят жалко съществувание в Либия. След известно време мигрантите и каналджиите ще потърсят други маршрути. През Турция? Или, може би, през Тунис?
ЕС е длъжен първо да реши вътрешния си спор за приемането на бежанци и мигранти на квотен принцип. А споровете по тази тема тепърва предстоят.

Няма съмнение, че престъпният бизнес на трафикантите трябва да бъда спрян. Само че това няма да стане с потапяне на лодки, а само с осигуряването на легални възможности за миграция към Европа! Причините, които карат хората да бягат от родните си страни, продължават да съществуват.
Великобритания, Унгария, Словакия и други държави категорично отказват да приемат повече бежанци. Така обаче трудно може да се стигне до спешно необходимия обрат в политиката на ЕС за бежанците. Ако ЕС сега наистина заложи на военната карта, той ще подсили позициите на хардлайнерите. Те и бездруго искат Европа да се барикадира изцяло по австралийски образец.

Дори ако Съветът за сигурност на ООН, т.е. и Русия, и Китай, дадат одобрение за европейската военна мисия, ЕС ще трябва да чака разрешение от либийските власти. А това може да се окаже най-големият препъни-камък пред плановете на Могерини. В Либия на практика няма истински действащо правителство. Поне частична заслуга за тамошния хаос имаха и добрите намерения на НАТО да прекрати братоубийствената война. В резултат на тази намеса обаче, страната затъна още по-дълбоко в насилието. Една нова европейска военна мисия няма да допринесе за стабилизирането й. С оглед на трудно предвидимите последици за бежанците, а и за самата Либия, би било най-добре ЕС да не се захваща с подобни дела!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай