Понеделник,

Ще поканят ли Цвети и в "Биг брадър"

От: Администратор -
1249
Ще поканят ли Цвети и в "Биг брадър"
A
A
A

Вече цяла България я нарича интимно Цвети, въпреки че не я познава. Знае всичко за нея - видяла е балкона на шестия етаж, от който едно момиче падна, чула е диагнозите, размахани в ефир. Докато тя се лута между живота и смъртта, обществото истерично търси виновник за случилото се, което в дълбоката си същност най-вероятно е една човешка драма.

Затова по-добре да замълчим. Да оставим лекари и близки да събудят отново за живот тялото и духа й, преди да размахваме с лека ръка обвинения и причини, за които можем само да гадаем. Има чисто човешки граници, които не бива да се прекрачват дори ако оправданието е /а то не е/ широкият обществен интерес. Всъщност оправданието ни в момента е воайорство. Нездрав интерес към една лична трагедия, от която се помпат рейтинги, лични и медийни. Да се замислим - ако това се случи с наш близък, ще искаме ли така натрапчиво някой да прониква в личния ни живот, да влиза с взлом там, където трябва да се ходи като в храм, и да превръща собствения ни ад в арена за медийни битки.

Това е нещото, което в момента правим с Цветелина Стоянова. България научи за нея неща, които дори самата тя не знае за себе си. Разкостихме живота й - с какво самочувствие утре, след като се събуди, това момиче ще ходи по улиците? Дали не подготвяме /не дай, Боже/ почвата за следващ подобен опит, ако тя не понесе публичността и прожекторите, с които осветихме личното й пространство? Вече сме го правили - преди време една учителка, чийто личен живот и трагедия бяха извадени на показ в медиите, не издържа и посегна на себе си. Вярно, спасиха я, но не знаем как живее днес. Защото медиите, които влязоха в нейния свят, получиха своите пет минути слава и рейтинг, а тя трябва да живее цял живот с последиците от това, че е била обект на публична дисекция. Никой от нас не би искал да му се случи това. В същото време не се притесняваме да го причиняваме на околните с мотива, че това е интересно на обществото.

Да, ние формирахме и подхранваме този нездрав интерес, забравяйки, че има етични норми, които не трябва да се прескачат. На никаква цена и при никакви обстоятелства. Че не бива да засилваме мъката на хората и да експлоатираме безогледно скръбта им. Какво следва за Цветелина, ако се възстанови от травмите? Да я поканят в "Биг брадър" или някое друго реалити, за да разясни на нацията точно какво си е мислела, когато се е надвесила от балкона на шестия етаж? Да гласуваме за нея с sms-и, за да продължава шоуто? Вярно, че социалните мрежи донякъде размиха границата между тясно лично и публично, но всеки от нас трябва да носи усещането за тази граница вътре в себе си.

За съжаление, напоследък тя все повече се отмества. Още преди да е съобщена поредната човешка трагедия, новинарски екипи пътуват към мястото на събитието за "ексклузивно интервю" с близките, които молят в скръбта си само за едно - да бъдат оставени на мира. И телевизиите неуморно повтарят кадри, в които почернена майка кърши ръце и не знае какво да каже, с идеята, че това е особено въздействащо. Дали пък наистина да не оставим тези хора на мира? За да могат да продължат.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички