Шенген е кауза, която трябва да ни обедини

Шенген е кауза, която трябва да ни обедини | StandartNews.com

Сергей Станишев, президент на ПЕС

Приемането ни в Шенген е национална кауза, патриотична кауза, кауза на справедливостта и всички трябва да се обединим зад нея. Крайно време е, когато става дума за национални интереси, политици от различни семейства да работим заедно.
Нека поставим този принципен въпрос, когато говорим за справедливо отношение към България. Европейската комисия отдавна се е произнесла, че страната ни е изпълнила критериите за приемане в Шенген.

Разбира се, че това е въпрос и на доверие. Но много от нашите сънародници днес имат усещането, че Европа мери с двоен аршин, когато става дума за казуси, свързани с България. Ние не сме европейци втора ръка. И не бива да се държим като такива. За нас приемането ни в шенгенското пространство означава премахване на последната "Берлинска стена" вътре в ЕС. Но означава и повече сигурност за Европа.

Защото днес в светлината на терористичните заплахи във Франция и Дания трябва да мислим за общата ни европейска сигурност. Как ще я гарантираме? Можем ли да говорим за засилено сътрудничество срещу терористичната заплаха, за укрепване на общите ни европейски граници, докато България и Румъния са извън Шенген? Мисля, че отговорът е очевиден. България и Румъния са нужни в Шенген в името на ефективното отстояване на безопасността на Стария континент.
Преди дни заедно с колегите ми - българските евродепутати социалисти, избрахме точно българската мартеница като посланик на усмивката и надеждата, за да напомним на членовете на Европейския парламент и на Еврокомисията за справедливата кауза: България в Шенген! В писмото ни ги помолихме да носят мартениците като знак за подкрепата им в исторически момент, когато падат и последните прегради помежду ни в общия ни европейски дом.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай