Шансът за кабинет е 50 на 50

Шансът за кабинет е 50 на 50 | StandartNews.com

 

Има ли шанс за кабинет с мандата на Реформаторския блок, подкрепен от ГЕРБ и Патриотичния фронт ? Моята прогноза за вероятността да се сформира такова правителство е 50 на 50. Не съм навътре в политическите потайности на България, не знам какво са си говорили лидерите на партиите при затворени врати. Интуитивно обаче чувствам, че шансът да има или да няма кабинет са еднакви. Що се отнася до въпроса за възможните компромиси, ако бъде съставено евентуално такова правителство, първоначалните позиции със сигурност ще бъдат омекотени. И за антикорупционния закон на Реформаторския блок, и искането за 300 лева минимална пенсия на Патриотите, които засега са препъникамък.
Примерно

по въпроса за пенсиите е ясно, че те не биха могли да бъдат вдигнати изведнъж

Освен това трябва да се увеличат не само най-ниските, трябва да се повишат всички. Иначе няма да е справедливо. Това обаче може да стане в един специален времеви график. В този бюджет, който имаме в момента, това няма как да стане. Но това може да бъде решено и вкарано в един бъдещ променен бюджет. Например част от приходите от контрабандата, която в момента е пресечена в известна степен, би могла да отиде за тая цел. Но пак казвам, това не може да стане изведнъж. Трябва законодателно време. Но винаги има възможности за компромиси. Все пак да си припомним, че политиката е изкуството на компромисите.
Що се отнася до мажоритарния вот и по-специално районирането – това вече е политико-географски въпрос. Но има и много математика в него. Ако има разумно райониране, бихме могли да пристъпим към вкарването на мажоритарен елемент в системата. Защото районирането е фатално важно. Много е важно също да се знае, че ако се вземе за база немската система, в нейния български подобрен вариант, (да това е така – нашият вариант е значително подобрен в сравнение с германския), то тогава вече районирането няма толкова голямо значение. Но при всички други системи – чисто мажоритарен вот, смесена система, районирането е от съществено значение.
Спорен е и въпросът

мажоритарният вот дали да бъде в два тура или в един

В Англия е един тур, във Франция са два. Трябва да изберем един от двата варианта. Но ако е смесена системата, защото има такава възможност, тогава може и в един тур да бъде мажоритарната част. Но ако всички мандати се определят мажоритарно в един тур, това би бил твърде лош вариант. Глупаво е притеснението, че ако има мажоритарен вот в парламента ще влязат само големите партии. И сега казваме БСП, но левицата в парламента всъщност е една голяма коалиция. При мажоритарен вот два основни блока ще влязат в парламента. Ако някой от партиите дребосъци се присъедини към тях – добре, влиза. Но ако дребосъкът се опита да играе сам – няма шанс. Това го казва теорията и практиката при провеждане на избори по мажоритарна система. Те създават двублоков модел и който се закачи за един от двата блок печели.
Много хора се питат възможна ли при този евентуален двублоков модел без абсолютно мнозинство на единия да има голяма коалиция от типа ГЕРБ-БСП. Възможно е.
Както обичам да казвам, възможно е всичко, което не противоречи на законите на физиката. А такава коалиция очевидно не противоречи на тези закони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай