Семейните туристи търсят исторически забележителности

Семейните туристи търсят исторически забележителности | StandartNews.com

Георги Николчев, председател на Асоциацията на собствениците в туризма

- Г-н Николчев, как преминава летния сезон ?

- Определено този сезон е доста по-силен от предния, който беше най-слаб може би от 15 години насам. В момента базата по нашето Черноморие е пълна, можем да кажем даже и препълнена на определени места. Всички туристи, които се бяха насочили към нашето Черноморие, получават една добра почивка. Времето е много благоприятно, морето е достатъчно топло и условията, които им предлагаме, смятам, че са достатъчно добри.

- От кои страни отчитате най-силно присъствие на туристи? Тази година очаквахме голямото завръщане на руснаците.

- Да, има завръщане на руските туристи, но не чак този максимум, който беше предните години. Разбира се, това бе повлияно от разкриването на нови туристически бази в Крим и Сочи. Така че част от руснаците предпочетоха да посетят техните курорти, но и ние имаме може би около 30% ръст тази година от руски туристи. Навсякъде се чува руска реч. А от другите държави – ръстът от Германия е много сериозен. Просто немските туристи се пренасочиха от Турция към България. Разбира се, има ръст и от всички други европейски страни – Полша, Чехия, Холандия, Швеция и т.н.

- Българските морски курорти са предпочитани главно за почивка и за забавления. Какви са възможностите това да се съчетава и с културно-исторически туризъм?

- Не е вярно, че само млади туристи идват в България. В пиковия сезон наистина те са една голяма част. Понеже са доста шумни и затова ние ги забелязваме тях, но голяма част от другите туристи, които идват, са по-улегнали хора или с малки деца. Те искат да видят историческите забележителности, които има по нашето Черноморие. А такива има, като се започне от най-крайната ни северна точка до най-южната. Има записвания за такива турове ежедневно. Посещават се както исторически забележителности, така и българските села. Туроператорите предоставят много нови програми, които могат да бъдат ползвани от туристите. Трябва да ви кажа, че интересът е доста сериозен.

- Какви са възможностите летният сезон да бъде удължен и да бъде отчетена и висока посещаемост и през септември, когато около 6-ти и 22-ри септември се събират по 4 почивни дни? Да очакват ли туристите промоционални оферти в края на сезона?

- По принцип всяка година след август има промоционални оферти от всички хотелиери. Всеки трябва да следи в сайтове в интернет – всички хотели дават едни доста сериозни намаления. В края на август вече са си заминали всички по-млади хора, тъй като от 1-ви септември в другите държави започват училище. Изключително спокойно е по нашето Черноморие. Голяма част от по-възрастните туристи предпочитат този период, тъй като морето е много топло, времето е прекрасно за почивка, като и цените са изключително атрактивни. Надявам се, че тази година българите в тези почивнни дни, ще посетят не само нашето Черноморие, но и всички тези исторически забележителности в страната. Така че надявам се да отчетем един добър сезон.

/Пред агенция Фокус/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай