Селфи със смъртта

Селфи със смъртта | StandartNews.com

За кой ли път лавина отне два млади живота. Броени минути след като са си направили селфи. Нелепо загиналите далече не са тийнейджъри, двамата са над 30. На тази възраст би следвало човек да е малко по-отговорен, ако не към друго, поне към собствения си живот.

Изразът "Те ли ще ми кажат!" е наистина квинтесенция на прословутия нашенски бабаитлък. Българинът, който иначе изповядва формулата "Преклонена главица сабя не я сече", много обича де се прави на юнак в частния си живот.
И почти с мазохистично удоволствие нарушава всички забрани или просто инструкции и полезни съвети. Няма да споменаваме трагедиите по черноморските ни плажове. Където напук на червеното знаме в бурните вълни се хвърлят безстрашни "шампиони" по плуване. Че не се съобразяват дори с народните поверия за Илинден и Преображение, когато старите рибари не влизат във водата по-дълбоко от коленете, е донякъде разбираемо - българинът си е роден атеист. Но че не изпълняват указанията на и без това малобройните спасители, е вече въпрос на елементарна гражданска дисциплина.
Летните "подвизи" се повтарят и през зимата.

Независимо от всички страховити прогнози на синоптиците, тръгват цели групи едва не по джапанки в снега. А планината, дори и Витоша, не е парк и през лятото. В случая обаче става въпрос и за нещо друго. Двамата затрупани са тръгнали по витошките снегове през нощта. Такава била модата напоследък - да предизвикваш съдбата по възможно най-малоумния начин. Като тримата юнаци, решили да се повозят с опела си край Мездра, и да повторят видяното във видеоклипове в социалните мрежи. Които, след като няколко пъти пресекли Моравешка река, накрая решили да карат в самата нея и тръгнали срещу течението й. За тийнейджърите, които искат да подражават на Хамилтън и Фетел, и гинат и по шосета зад воланите на мощните возила, купени им от татко или просто взети без негово позволение, просто е излишно да се говори. Явно ни е писано като нация да си мрем, освен от демографска криза, и от безхаберие. Или направо казано, от бабаитлък. Снимайки се за последно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай