Сделка или не зад рокадата

Сделка или не зад рокадата | StandartNews.com

Длъжен съм да се върна към някои наши прогнози, защото имам чувството, че напоследък много анализатори на политиката са в ролята на разузнавачи, да не кажа информатори. Защото базират анализите си не толкова на обективни предпоставки, закономерности и логика, колкото на питане и познаване на хора, дочуване оттук-оттам. Още преди 3-4 месеца ние разказахме каква ще е логиката на есенния политически сезон. И отделно казахме, че това правителство няма право току-така да пада, просто защото предните три се самосвалиха. Затова много пъти казвахме, че този кабинет ще дава на всекиго каквото поиска, само и само да няма напрежение.
Онзи ден се опитаха тихомълком да направят едни промени, Зелените скочиха само във Фейсбук, и промените бяха спрени. Хвърлят се големи усилия, особено преди БГ председателството, да се опази кулата от кибритени клечки, която се нарича стабилност. Тя си е здрава, между другото, защото икономическите показатели са добри, няма сериозно желание за промяна, но те искат и пиарски да я опазят - някак си медийно

да няма лъжички катран в предполагаемата каца с мед

Казвахме също, че БСП ще играят по нервите на Борисов, такава тактика са приели. И Главчев си изпусна нервите. В цялата работа имаше няколко неща, които останаха леко незабелязани, а трябва да си ги кажем.

Бойко Борисов очевидно си владее партията. Капитулираха всичките тези догадки, появили се особено край случая с Делян Добрев, за разлом между партията и Борисов, между Цветанов и Борисов, между парламентарната група и Борисов. Ами няма такова нещо! Видя се, че каквото каже той, става. Това е първият и много важен извод за политическата форма на ГЕРБ. Партията е здрава и има дълга резервна скамейка. Вторият извод е за успеха на БСП, която извади Борисов на ринга. А премиерът бяга от това. Нинова повече от всичко иска да се сбори със самия Борисов, а не с Цветанов, с парламентарната група. Защото тогава Борисов грее отгоре като арбитър и помирител. Сега на премиера му се наложи да отиде в парламента и лично да се намеси. А предният ден имаше едни заглавия в едни медии, които звучат малко по-близко до ГЕРБ, които го бяха ударили на молба - добре, де, Нинова, хайде да се разберем като мъже, хайде не излизайте от парламента.

Същото преди два месеца направи Румен Радев. Защото ГЕРБ и Цветанов биеха президента, а Борисов беше помирителят, централният диспечер. Накрая Радев излезе и каза, че иска де се бие с Борисов. Помните тази реплика: "Усмири си беквокалите". За два пъти в последните два месеца Борисов го вкарваха в битка, въпреки че той упорито избягва и това е второто, което лекичко остана незабелязано. И трето, оставката на Главчев потули темата за наркотрафикантите в парламента.

Много любопитен е епизодът със самата Цвета Караянчева, която наследи Главчев. Нападателен, обигран стил, без излишна интелектуалщина, но не обидно, а повратлива. Медиен боец, готов да те надприказва. С две думи с оставката на Главчев

не се получи "няма човек, няма проблем", ами "нов човек, същият проблем"

Караянчева ще е проблем за БСП, защото тя е хард играч, но в същото време е и шанс за левицата, защото ще ги стяга, ще ги настървява, както правеше Главчев. Което не знам дали много добре пасва на идеята на Борисов. Имам чувството, че на премиера наистина по-скоро му се играе мирно. Във всеки случай новият шеф на парламента пасва на идеята на Цветанов. Той кара с бутоните напред партийно и всъщност това му е работата на политическия терен. Всъщност двамата винаги така играят- Цветанов партийно, Борисов помирително, надпартийно.

Стигаме до петия извод, който за мен е най-важен. Трябва да се позова на доц. Мария Пиргова, която зададе най-правилният въпрос - а сделка дали има. БСП ще затихне ли съзнателно малко колегиално за председателството или пък ще използва, че сме на витрината и ще удря най-много. И това е най-голямото питане: дали Борисов нещо е предложил на Нинова в стил "Вземи главата на Главчев, но дай малко да намалим децибелите за следващите 6 месеца".

Най-голямото питане ще е бурята пред затишие ли ще е или бурята ще е пред цунами. Защото ако не са се разбрали и Нинова е решила да играе с рогата напред, просто ми е бедна фантазията какво ще направят в следващите 7 месеца. Това е най-важният въпрос, който остава без отговор. Иначе всичко друго около тази оставка е горе-долу е ясно. БСП взе каквото можеше да вземе, ГЕРБ спаси, каквото можеше да спаси. Това е кратката равносметка.

Три неща няма как да знам - едното е докога ще издържат нервите на Борисов. Този път не може да обърне масата и да каже- дай да преформатираме. Второ - Доган, не мога да знам дали ще реши да събаря и колко може вече. И третото, с усмивка казано, понеже най-важният фактор е вътре да е стабилна коалицията ГЕРБ-Обединени патриоти. За да има мир в коалицията, трябва да има мир сред Патриотите, значи трябва да е мирен Валери Симеонов. Затова от нервите на Борисов, Доган и Симеонов зависи какво ще се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай