Четвъртък,

Сбогуването с Меркел ще бъде много дълго

От: Администратор -
1319
Сбогуването с Меркел ще бъде много дълго
A
A
A

Не изключвам сценарий, в който тя ще стане председател на ЕС

 

Категорично идва краят на ерата Меркел, най- малкото, защото самата тя обяви, че през 2021 г. е нейният официален финал в политиката.
Иначе като влияние и като принципи, които заложи в своята партия и в Европейския съюз, е рано да говорим, че Меркел вече е само история.
Сега е много важно кой ще я наследи. На първо време начело на Християндемократическия съюз (ХДС), чиято конференция е през декември. От това ще стане ясно доколко вътрешните противоречия в партията могат да бъдат изгладени и доколко Меркел е била истинският проблем. Или ще се окаже, че всъщност е имало някакъв непреодолим разрив, който може да премести ХДС вдясно, да я направи още по- консервативна, реактивна, отколкото е в момента.
Мисля, че Меркел няма открито да подкрепи предпочитаната от нея за наследница Анегрет Крамп-Каренбауер, настоящ генерален секретар на ХДС, защото фаворизирането може да изиграе лоша шега. Директното ангажиране с персоната на отиващия си канцлер и партиен лидер може
да донесе негативи на предстоящия конгрес. Защото дори за съпартийците си Меркел вече не е толкова големият и успешен политик, а

лидерът, довел ХДС до най-ниския резултат от 1966 г. насам

на последния вот в Хесен.
Иначе тепърва ще се правят анализи за политическия феномен Меркел. Може би тя оцеля толкова дълго като партиен лидер и канцлер, защото се предпазваше от прибързани ходове и необмислени изказвания. Демонстрира и здрав политически инстинкт. Не правеше резки промени в политиките си, което в голяма степен импонира много на германците и не само на тях.
Меркел успя да си изгради образа на консенсусен политик, без обаче да създава впечатление, че е конформистки настроена. В смисъл да постига някакви резултати на базата на прекомерна отстъпчивост и компромис с партийните резултати, или с някакви принципи. И това се показва след редица кризи, в който тя неотменно следваше позициите и образа на една прагматична Желязна лейди. Не такава, наречена от съветската преса от 80-те години, а доказала се на бойното поле на съвременната европейска и световна дипломация.
Меркел беше възприемана и като фактическия лидер на Европа, но през последните 3-4 г.

беше свързвана основно с нейната имиграционна политика

Но да съдим за ролята й само по тези няколко години, би било не само недалновидно, но и некоректно. Все пак Меркел поправи доста от щетите, които социалдемократите в самостоятелното си управление предизвикаха в Германия, Християндемократическата партия начело с Меркел успя да ги коригира, но с цената на два мандата с големи коалиции точно със социалдемократите. Но именно това показа, че Меркел е готова на съюз в името на големи и ясни цели, налагайки модела на широките коалиции.
Тя се прояви като политик, на когото може да се разчита, че

в трудни времена няма да абдикира от отговорност

И това направи Меркел желан надежден партньор, макар и склонен упорито да отстоява различна позиция.
Безспорно е, че европейският проект, който тя ще остави, категорично ще бъде свързван с нея дълго време. Защото като канцлер на водещата държава в ЕС тя успя да примири лидери с непримирими позиции. Меркел беше моторът
на промените в Европейския съюз, които станаха необратими с Лисабонския договор. Тя напълни със съдържание банковия и валутния съюз, бетонира еврото.
Някак си не си представям как един ден Меркел ще се скрие от общественото внимание и живот. Тя вероятно ще оглави някоя фондация или ще създаде своя. Освен това, излизайки от германската политика, това по никакъв начин не я възпрепятства да остане в европейската.
Не изключвам и сценарий, в който "желязната Меркел" става председател на Европейския съюз.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички