Понеделник,

Сбърканите сметки за мажоритарен вот

От: Администратор -
140
Сбърканите сметки за мажоритарен вот
A
A
A

Вече е ясно, че законопроектът за мажоритарния вот със сигурност ще влезе в пленарна зала, тъй като има положително решение на правната комисия в Народното събрание. Какво обаче ще се случи в зала е трудно да се прогнозира след като ДПС реши да оттегли подкрепата си. Така ГЕРБ могат да разчитат само на гласовете на "Воля". Подготвеният проект обаче страда от аматьорски ентусиазъм. Най-обезпокоителното е, че се решава важен въпрос, без въобще да се гледат техническите данни, които се отлагат за по-късно. Малко прилича на решението за машинно гласуване. Много хубаво, но неизпълнимо. Разбира се, ако се вземе решение да се създадат 240 едномандатни района, все пак ще се намери решение, но то няма как да бъде добре обосновано и надеждно.

И със сигурност накрая ще се окаже много дефектно

Другият въпрос е как ще се реализира предложението в проекта на ГЕРБ да се отчитат гласовете, подадени в чужбина в едномандатните райони по постоянен адрес в страната. Имам огромни съмнения, че това въобще е възможно да се извърши надеждно, предвид вълната от негативни настроения към използването на интернет. Дали това някога въобще е възможно да се реализира никой не обсъжда. Самите представители на ГЕРБ твърдят, че на тях са им необходими 18 месеца. В същото време БСП работят върху проект за смесена система. Не ми е много ясно дали Обединените патриоти ще вземат нещата малко по-на сериозно и ще напишат собствен вариант на законопроект. Но като цяло -няма нищо по пагубно от това всяка партия и да си пише нейния законопроект.
В края на краищата представителите на всички партии трябва да седнат да помислят малко, да подберат някакъв вид експертна група, която да им напише становище. В момента те са съсредоточили върху това кой каква изгода и полза ще има евентуално и кой ще бъде силно ощетен от различните варианти на вота. И това е единственият мотив, с който се работи. В такава електорална реформа, каквато се предлага, техническите детайли са много по-важни от всичко останало. А

сега на практика се започва от това какъв ще бъде резултатът

Ако в парламента надделее идеята за смесен тип система, точно такъв вариант е писан преди 15 години.
Естествено е, че няма как да скочим от пропорционална система в така наречената чисто мажоритарна система, просто защото това е съвсем друга политика. Ето, видяхме какво стана с кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Инициативният комитет, който я издигна, вече оттегли доверието си от нея. Просто не са доволни от своя избор, даже го смятат за грешка. Колко пъти може да се повтори това във всеки от тези 240 едномандатни избирателни района?
Както казаха от Патриотичния фронт по повод идеята да "опитаме с мажоритарния вот" в случая това не е менюто в стола, когато може да върнеш манджата и да вземеш друга. Въпросът е прекомерно сложен, за да може да бъде решен толкова набързо.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com