Само с бомби не става

Само с бомби не става | StandartNews.com

Току-що информационните агенции съобщиха, че френският самолетоносач "Шарл дьо Гол" е отплавал за Близкия изток. Очевидно самолетите му ще се присъединят към бомбардировачите с наземно базиране на САЩ, Великобритания, Франция, Йордания и още 5-6 страни, осъществяващи по няколко бойни полета на ден. Правилно, умножаващите се атентати и ислямски кланета се вдъхновяват най-малко от появата и успехите на "Ислямска държава".

Като историк обаче искам да кажа, че никога в световната история въздушни бомбардировки не са успели да принудят противник да се предаде. Още по-малко - да бъде унищожен.

През 1940 г. нацистката авиация буквално съсипа Лондон, Ковънтри, куп други промишлени и пристанищни градове. Англия не се предаде.

През 1941 г. не се предаде и Русия, макар че, освен градовете и селата, "Луфтвафе" мачкаше почти безпрепятствено и войските й. През август 1942 г. немската авиация изравни Сталинград със земята. Градът не се предаде, а руската пехота и танкове смазаха немците от 6-а армия. Германските градове на свой ред бяха буквално изтрити от лицето на земята от бомбардировките на Англия и САЩ през 1943-1945 г. Но Германия не капитулира. Ликвидираха я руските и американските танкове и пехотата. Ефектът от бомбардировките бе единствено затрудняване на движението на "34"-ите и "шерманите" по затрупаните от развалини германски улици.

До нищо не доведоха и бомбардировките над Виетнам, започнали през 1964 г. Десет години по-късно американците прибраха самолетите си от авионосците, за да отворят място за хеликоптерите, евакуиращи бежанците от покрива на посолството им в Сайгон, по чиито улици победно шестваха виетнамските танкове.

Съветската авиация също не постигна нищо в Афганистан. И руснаците се измъкнаха по терлици, за да се натресат там със същия "успех" и американците.

Не. Само с авиация "Ислямска държава" няма да бъде победена. Нужни са танкове и пехота. Руски - от Сирия, американски - от Ирак, турски и кюрдски - от север и североизток. Всичко друго са фантазии, и то много скъпи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай