Само партиен вот вече не стига

Изходът на балотажа не може да се реши от договорки между лидерите

Само партиен вот вече не стига | StandartNews.com

Страхил Делийски, политолог

Партийният вот вече не стига, за да се печелят големи политически битки. Трябват и личности. Това е изводът от първия тур на президентските избори. Ясно е, че тези, които са подкрепили Румен Радев са гласували по-скоро като за личност, а тези, които са пуснали бюлетина за Цецка Цачева, са гласували по-скоро за партия. Това е абсолютно ясно от резултатите. И тук е много ясно разделението между тези два типа мотивация, което показва, че все пак в президентските избори личността има някакво значение. Защото не бива да се лъжем, особено пък някои да си правят илюзии, че това са гласове за социалистическата партия. Да, БСП успяха през кандидата г-н Радев да отворят подкрепата, доста да я разширят в периферията. По този начин партията излезе от не особеното доброто състояние, в което се намираше. Но това в никакъв случай не са гласове за БСП. Това са гласове за личността на г-н Радев, от една страна и гласове, свързани с

усещане от необходимостта от промяна и протестен вот

Ако БСП беше в по-добра кондиция и друга партия стоеше зад кандидата за промяната, то в тази ситуация нищо чудно той да беше спечелил в първи тур.
В неделя ясно се видя също, че г-жа Цачева не може да буди най-дълбоките сантиментални чувства на избирателите. Самата кампания на ГЕРБ беше партийно ситуирана. Борисов казваше, че това е вот на доверие към правителството и него. Той беше главният участник в тази кампания и това може би му изигра лоша шега, защото избирателите до голяма степен гласуваха "за" и "против" ГЕРБ и Борисов.
Резултатите от референдума също го доказват. Първо, участието, второ отговорите на самите въпроси, ясно показват антисистемен потенциал в обществото и отрицание на сегашната политическа система.
ГЕРБ понесоха сериозно отстъпление в сравнение с последните местни избори, особено в големите градове. И това може да ни говори, че лоялността към управляващата партия не е от идеологически ценностен и политически характер, а има своите локални специфики.
Един от митовете, който беше разбит на тези избори, е свързан със сериозната организационна машина на Цветан Цветанов, която се оказа, че работи добре локално на специфичните взаимоотношения и зависимости, но не можа да работи в национален контекс. И вторият мит, който започна да се разбива, е за непобедимостта на Борисов. И това е един от ключовите елементи на тези избори. По този начин

харизмата му може да се изчерпи буквално за месеци

след като вече не е непобедим.
Факт е, че за изхода от вота в неделя определящо беше не толкова ролята на Радев и БСП, колкото желанието да се накажат Борисов и ГЕРБ. В никакъв случай обаче този резултат не може да ни даде каквато и да е отправна точка за евентуалните предсрочни парламентарни избори.
Относно изхода на балотажа следващата неделя, той няма да бъде решен от договорки в партийните централи. Резултатите на референдума и президентските избори показаха, че избирателите все повече отказват да слушат политическите лидери. В този смисъл за мен би било непродуктивно за който и да е то двамата кандидати да се опитва да привлича избиратели на базата на уговорки на равнище партийни лидери. Вотът ще бъде решен от стратегиите на двата щаба. Ясно вече се очертава позицията на ГЕРБ, които заедно с РБ, ще се опитат да форматират Радев като един път заплаха за т.нар. евроатлантическа ориентация. И втори път-като кандидат на ДПС. Това е нещо, което Борисов още снощи пет пъти може би повтори. И по този начин да се опитат да спрат тази протестна вълна, защото те няма как да се развиват в голяма степен, при положение, че Радев бъде поставен в публичното съзнание като кандидата на ДПС. Представянето му като червения генерал, ориентиран към Москва, също ще бъде акцент в стратегията на ГЕРБ. Радев обаче е преди всичко натовски генерал.
Явно и двете тези на ГЕРБ за балотажа имат много слабости и ако успеят от щаба на Радев да се справят с тях, мисля, че генералът ще спечели много. В момента той има много сериозно психологическо предимство. Все пак той е политикът, победил Борисов! Нали си представяте това какво означава за българския избирател?
Колегите социолози показаха ясно ,че отношението в Патриотичния фронт за подкрепа на балотажа, е 4 към 1 в полза на Радев. Единственият шанс тук за ГЕРБ е избирателите на ПФ да бъдат отказани по линията на ДПС. Зад ГЕРБ обаче стоят ДОСТ и партията на Касим Дал като част от Реформаторския блок. Така че тук ГЕРБ трябва да положат сериозни усилия, за да се надяват на гласове от националистичния вот, освен на десния електорат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай