Салафитски бумеранг

Салафитски бумеранг | StandartNews.com

Специалните операции на ДАНС около джамията "Абу Бакр" в Пазарджик вече придобиха сезонен характер. Крайният резултат от проведената в сряда акция е, че вече 15 души са изправени пред съда за проповядване на радикален ислям, пропаганда на халифата и Ислямска държава в интернет.

Мрежата на проповедника Ахмед Муса Ахмед е пуснала пипалата си също в пловдивския квартал "Столипиново" и в ромската махала в Асеновград. По-тревожно от публикуването на картинки и клипове във Фейсбук е обстоятелството, че пазарджишките салафити са били ятаци на джихадисти, пътуващи от Западна Европа към бойните полета в Сирия и Ирак. Със сигурност е установено, че двама босненци с европейски паспорти и хаитянин с френски паспорт са отсядали в Пазарджик.
Другото прегрешение на посетителите на "Абу Бакр" е, че са се заели сериозно да популяризират уахабитските идеи, превеждайки на български език и издавайки за пръв път у нас и настолната книга "Вероотстъпване" на основателя на учението Мохаммад ибн Абд ал-Уахаб. Събрани накуп, горните обстоятелства издават плашеща тенденция на устойчивата радикализация, протичаща в няколко гета.

Добрата новина е, че засега не е известно български граждани да участват във войните в Сирия и Ирак.
В Западна Европа например е налице вълна от джихад-туристи, поемащи към халифата на Абу Бакр ал Багдади. За зла участ именно от западна посока у нас нахлу уахабитската мода. Преди петнайсетина години пазарджишките цигани попаднаха под влиянието на групировката "Халифат" на Метин Каплан със седалище в Кьолн. По-късно те се интегрираха в различни турскоезични мрежи, изповядващи войнствен салафизъм и без изключения произхождащи от турската диаспора на Стария континент. Миналата година Ахмед Муса получи втората си присъда за участие в българския клон на саудитската фондация "Ал Уакф ал ислами", но в същото време по мнението на прокуратурата е станал и пропагандист на най-опасния враг на саудитската династия - ИДИЛ.

Решителните действия на ДАНС и прокуратурата целят да пресекат разгръщащата се уахабитска мрежа на българска територия. Законът трябва да се намеси с цялата си строгост, но в същото време наказателното преследване и дори сурови присъди не могат да бъдат единственият инструмент за неутрализиране на заплахата. Още повече, че по каноните на салафитския джихадизъм престоят в затвора и дори мъченическата смърт са най-светъл пример и мечта за много муджахидини. Подобна печална развръзка само ще разгорещи още повече страстите и би могла да доведе до експанзия на радикалния ислям.
Поучителен е и опитът на европейските страни, където шейховете, попаднали зад решетките, успяха да промият мозъците на стотици мъже и ги превърнаха в машини за убиване. Извършителите на последните атентати в Брюксел, Париж и Копенхаген са с биографии на дребни престъпници, радикализирани в затвора.

Затова срещу опасността вирусът на джихада да плъзне в ромските гета водеща роля трябва да играят Главното мюфтийство, социалните организации, местните власти и държавните институции. Наскоро в парламента всички партии се съгласиха, че е необходимо България да изгради собствен академичен ислямски център вместо богословите да бъдат изпращани в рискови ВУЗ-ове на изток. Салафитският синдром в Пазарджик е преплетен и с по-широкия и тежък ромски проблем. Нарастващото етническо напрежение и зачестилите екстремистки призиви от всички страни изобщо не спомагат за намирането на изход. Необходим е комплексен и сериозен подход, който да обърне внимание на цъкащите в гетата бомби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай