С жп линия на 150 г. бедата виси на косъм

С жп линия на 150 г. бедата виси на косъм | StandartNews.com

Трагедията в Хитрино, както и всеки един инцидент, можеше да бъде предотвратена, но като се обърне каруцата, пътища много. С уговорката, че не съм бил на мястото на произшествието, според мен причините за катастрофата се коренят в това, че въпросната жп линия е най-старата отсечка в България. Тя е на 150 години, не знаем кога е ремонтирана, кога са сменяни стрелките. Втората причина е размитата отговорност в Министерството на транспорта. Не може в едно министерство контролните органи, които проверяват изправността на железопътната структура, да са в същото ведомство, което ще контролират. Трябва да има една агенция за осъществяване на контрол за аварии, катастрофи, бедствия и пожари и тя да не бъде подчинена на никое министерство.

В случая е много важно чия ще бъде вината - дали на "Железопътна инфраструктура" или на компанията собственик на цистерните, защото този, който е виновен, той ще плаща и обезщетенията. За да се установи дали причината за инцидента е техническа, трябва да се проследи целия път на композицията от началната гара до Хитрино. Да се види с каква скорост би следвало да се движи тя, на какъв семафор е влезнала в гарата, дали участъкът е прав или има завой, скоромерната лента, стрелките, светофорите. След като се вземе скоростомерната лента, 20 минути по-късно се знае каква е била скоростта. Това не е кораб да потъне в морето, за да не остави следи. Тук има първата стъпка - къде е паднал влакът, къде е излязъл от релсите. Винаги от такова произшествие остават видими следи по траверсите и чакъла.
Искам да подчертая, че всички версии при едно такова разследване са еднакво значими. Вярвам, че разследващите ще извършат обективно и точно разследване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай