С гол патриотизъм туризъм не се прави

С гол патриотизъм туризъм не се прави | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов призова българите да карат ваканцията си по родните курорти. Но в същото време апелира към туристическия бранш да предложи по-добро обслужване и по-ниски цени от конкуренцията в Гърция и Турция. Предлагаме две мнения по възникналия спор у нас или при комшиите е по-добре да се почива - на Калин Вельов и на Марта  Вачкова.

Навън ни бият по чистота, ред и приветлив персонал

Калин Вельов, музикант

Аз съм човек, който прекарва много време на Българското Черноморие. Работата ми на музикант е такава, че почти всеки уикенд имам участия по морето и за мен е много по-добре да съм ситуиран в България. Но времето, което прекарвам, е предимно по къмпинги.
Мога да разбера обаче защо българите бягат от нашето Черноморие. Много е простичко - за същите пари са обслужени много по-качествено на много по-чисто място, край по-чисто море и сред хора, които спазват правила. Най-малкото, защото ги налага самата държава. И в Гърция, и в Румъния, като че ли повече се спазват правилата. Не можеш да изхвърлиш примерно просто така торба с боклук, защото след малко някой ще те е "наклепал", ще са те глобили хиляда евро. Ако караш много бързо, ще ти приберат шофьорската книжка и прочие. Спазването на правилата се отразява и на обстановката. Отиваш и първо си казваш "Колко е чисто", след това идват усмихнатите сервитьори, дават ти безплатно минерална вода и шезлонг само защото си там. И като теглиш една черта, може да плащаш малко повече за хотел, но това се компенсира от други неща. У нас в момента, в който легнеш на шезлонга, веднага идва някой да ти иска пари, персоналът е навъсен или въобще не те вижда и половин-един час никой не ти обръща внимание. Отделно, че когато отида с колата в Слънчев бряг - не мога да паркирам 30 минути, няма места.
Има купища фактори, които се натрупват и водят до това много голяма част от хората вече да предпочитат да почиват на море навън. Подобно е положението и с къмпингите. Примерно за да извлечеш караваната в централната част на "Южен бряг", ти минаваш по един разбит, прашен, пълен с дупки път. Непрекъснато има едни истории кога ще се сложи канализация, пък са прибрани едни европейски пари, пък не е направена, пък сега уж ще я направим само за два месеца, разровено е. Същевременно отгоре има постоянна опасност някой да ти изпусне язовира. Миналата година имаше три-четири големи наводнения, няколко души си съсипаха чисто нови каравани за десетки хиляди, защото някой изпуснал водата ненавреме. Всички тези отричания, че не са изпускани язовири, са блъф - как иначе ще намериш сладководна риба отзад в двора си?
Иначе удобното при почивката тук е, че се виждам с голяма част от приятелите си, защото почти всеки ден минава някой от тях през къмпинга. Близо съм до семейството си, родителите, прекарвам два-три месеца на морето. В Гърция мога да прекарам някоя и друга седмица и трябва да се върна заради участията си.
Видях, че Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите е излязла с изявление, че по съотношение качество спрямо цена в България е на първите места. Но може би реалността показва нещо друго. Или това се отнася за чуждите туристи, които са ол инклузив, идват за две седмици, зверски алкохол, кеф, евтино, махат си главите. А за българина, който не е ол инклузив, може би нещата не изглеждат по същия начин, затова имаме и сериозен отлив на родни туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай