Разклащането на държавата

Опорните точки от стенограмите в Аргогейт се превърнаха в план за действие

Разклащането на държавата | StandartNews.com

Има ли връзка между зловещото поскъпване на газа, урана във водата на Хасково, цензурата срещу Васил Иванов в Нова телевизия, сваленото предаване на Слави Трифонов и атаката на газовия барон Сашо Дончев срещу главния прокурор Сотир Цацаров? На пръв поглед – не. Фактът обаче, че изброените скандали гърмят един след друг като минно поле и разтърсват държавата точно когато се формира правителство, ни кара да се замислим. И да проверим какво седи зад тях.

Ще започнем от последния случай – записът на Сашо Дончев от срещата му с Дамския клуб на 30 март. На нея газовикът издател ненадейно започва да разказва да дамите, че две седмици по-рано е бил поканен от Сотир Цацаров на среща, на която главният прокурор му казал, че „поведението му започва да става неприемливо и нетърпимо". Причината – подкрепата на издавания от Дончев в. „Сега" за „ДА България" на Христо Иванов и карикатурите на Комарницки. Записът се появява в Ю Тюб 2 седмици по-късно – забележете, чак, след като заместник-главният прокурор Ася Петрова обяви, че прокуратурата започва проверка дали решението на КЕВР за 30 на сто скок в цената на газа е законосъобразно. Малко по-късно темата за притискането на бизнесмена Дончев се подема от изданията около кръга „Капитал" – „Дневник" и „Медиапул", а после и от вестника на Дончев – „Сега". Независимо от факта, че още завчера главният прокурор разкри, че не той е притискал Дончев, а точно обратното – бизнесменът е искал от обвинител № 1 да повлияе върху наблюдаващите прокурори по „текуща проверка за дейността на независим регулатор по повод доставка на природен газ", дойде и поантата на сценария. За да е пълна пикантерията, Дончев обяви в интервю за телевизия BiT, че срещата е била инициирана от Георги Гергов, член на ИБ на БСП и се е състояла в офиса на Гергов в ЦУМ. И така - докато Скандалът набираше страшна скорост, сякаш някой искаше веднага да забравим малката подробност откъде тръгва всичко. Нека обаче си припомним началото:
Сашо Дончев много добре е знаел, че го записват. Организаторът на срещата Калин Манолов призна, че всички участници са били предварително предупредени за това, както и за факта, че лентата ще бъде качена в ю тюб на 5 части - „за по-добра гледаемост". Видеото е направено със съгласието на всички, включително на специалния гост на срещата Сашо Дончев, който е трябвало да разказва за успеха си като бизнесмен. Вместо това обаче Дончев използва камерата за атака срещу Цацаров. И веднага подаде топката на Христо Иванов. Той пък сметкавично даде специална пресконференция, за да се възмути до Бога от случая и да поиска всички демократични сили да се обединят зад него и да поискат оставката на Цацаров. И така драсна клечката -разклащането на държавата вече е в ход.
Каква е връзката между Дончев и Христо Иванов? 16 години една близка до Иван Костов жена – Нери Терзиева, бе дясна ръка на Дончев. Тя е в основата на телевизия BiT, която в момента е трибуна на т.нар. градска десница: Радан Кънев, Христо Иванов, Трайчо Трайков, Гроздан Караджов и т.н. все умни и красиви приятели на Иво Прокопиев. И на Иван Костов. Все верни приятели, които на верни сбирки се заклеха във вярност. Срещу общият враг - всеки, който пречи на колективния интерес.
Да си припомним, че не друг, а Командира запали първия обществен страх - веднага след изборите. Поиска отмяна на валутния борд. Апропо – отколешна мечта на кръга „Капитал", защото ако се случи, много стари дългове ще бъдат стопени, много нови пари ще бъдат направени. За тяхно съжаление, ГЕРБ и Патриотите записаха в управленските си приоритети точно обратното - че до влизането на България в Еврозоната валутният борд е „безалтернативен и неприкосновен". Което попари надеждите на спекулантите. И след това планът за дестабилизация на държавата бе задействан.
Като спящи клетки един след друг започнаха да се активират хора, свързани в „градската десница". Първи бе Иван Иванов – шеф на КЕВР, кадър на ДСБ, наложен и защитаван от Радан Кънев. И до днес Иванов отказва да даде не само разчети, но и каквото и да е обяснение, защо тихомълком вдигна цената на газа с 30 на сто, при положение, че в цяла Европа поскъпването е 15%. Съдебното дело, заведено от Мая Манова и проверката на прокуратурата със сигурност ще извадят цялата истина около скандалното решение. Но докато това стане, ефектът на пеперудата работи. Генерираното от скандалното решение обществено напрежение е факт. Скокът на ток, парно, топла вода и цени – също.
Докато цяла България се тревожи за сметките си, скандалът с урана във водата на Хасково набира все по-голяма сила. Позициите са крайно противоречиви – здравният министър Илко Семерджиев се кълне, че опасност няма. Но колкото пъти той отрече заплаха за хората, толкова пъти от Хасково гърмят новини – от страшни, по страшни. До тази, че някой е крил 4 години опасността. Истерията стигна Първомай, от вчера – и Велинград. Продължи ли – туристическият сезон може да отиде на кино. Случайно или не точно преди 4 години, когато е започнало всичко - в града има един единствен силен човек- кметът Георги Иванов.Нищо че днес всички обвиняват ГЕБР,в Хасково всеки може да разкаже как по това време и една копка не можеше да стане без блогословията на градоначалника. Същият този Иванов, който на последните кметски избори беше главният любимец на Радан Кънев. Той загуби изборите, но вкара в групата на Кънев най-милото си - синът си Станислав Иванов. И до последно залагаше мини в полето на Делян Добрев.
Докато в Хасково гърмеше скандала с урана, София преживя медиен трус. Свалени материали накараха разследващия журналист Васил Иванов да напусне Нова тв и да обвини шефката си Дарина Сарелска в системна цензура. Една добре преценена подробност – че деверът на Сарелска е депутат от ГЕРБ, отклони вниманието от факта, че тя е един от хората в Нова тв, за които се говори, че да свързани с „градската десница". Желанието на Слави Трифонов да даде трибуна на Васил Иванов свали едно негово предаване. Зад тази цензура обаче лъсна друг човек, свързван със същия кръг – Венелин Петков.
Така изведнъж на пръв поглед независими един от друг скандали се подреждат в строен сценарий. Логично е да се запитаме защо? Кому е нужно? Обяснението се крие с излезлите преди Великден стенограми АРГОгейт. Във втората от тях кръга около бизнесмена издател Иво Прокопиев разсъждава какъв да бъде мейнстрийма на новата му адженда. Преведено: с какъв проект групата да се яви на парламентарните избори и какви методи да използва. „Министри в затвора и оставка на главния прокурор", предлага Христо Иванов за мото на кампанията. Защото само това работело, само то увличало хората. „Манипулация", нарежда основното средство за действия Радан Кънев.
„Ние не се целим просто в дясното, искаме обединение на всички демократични сили", заяви завчера на пресконференцията си Христо Иванов. И допълни, че разделителната линия за това кои са демократичните сили минава през оставката на главния прокурор. Който я иска – значи е достоен. Следвайки принципа си за манипулация, Радан Кънев пък се появи в Би Ти Ви в първия ден на парламента, за да обясни, че темата за цената на газа ще остане една от онези, които никога няма да бъдат чути от трибуната на парламента, защото него го няма там, за да я изрази.
Така изведнъж опорните точки от стенограмите на АРГОгейт: цензура, манипулация и оставка на главния прокурор се оказаха план в действие. Причината е елементарна. Останали извън парламента, без привилегии, без лостове за влияние, хората около Прокопиев са обречени на забвение. Нещо повече – някои от тях са разследвани. Делата срещу Трайчо Трайков и Николай Ненчев текат. И двамата има за какво да са сърдити на прокуратурата. Затова и Цацаров е под прицел, затова в и помощ на „градската десница" се включи тежката артилерия Сашо Дончев. С „осветляването" на Георги Гергов планът за дестабилизация на държавата вече работи на пълни обороти. Левицата е разтресена, Корнелия Нинова свиква бюрото, говори за опетняване на партията...А с делото на Дончев срещу България, по което ако държавата бъде осъдена, ще трябва да плати 400 млн. лв., новият кабинет е миниран още преди да е съставен. Плащането на 400 млн. лв. слага черта на увеличението на пенсиите, на двойните учителски заплати и на какво ли още не.
Каква е целта ли? Да няма кабинет, да няма обвинения, да няма стабилност. Да се напълнят площадите, да се яхне вълната и да се тръгне към нови избори. Всички други омаскарени - а градската десница - Възкръснала.Хубав план, чисто по Сорос.Но този път няма да мине.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай