Райчев: Имунитетът пада, рейтингът расте

Волен си спретна скандал за рейтинг, смята Попиванов

Райчев: Имунитетът пада, рейтингът расте | StandartNews.com

София. Какво печели и какво губи Волен Сидеров, след като главният прокурор поиска имунитета му. Изпускане на нерви или добре премислен ход ли е новият скандал, който лидерът на "Атака" забърка? Какви ще са последствията за останалите основни политически играчи? Потърсихме отговорите от Андрей Райчев и Борис Попиванов.

Имунитетът пада, рейтингът расте

Андрей Райчев,
социолог

Говорим за "скандала на Волен Сидеров". Защото това е скандал, който той съзнателно предизвика. Затова всеки, който си мисли, че става дума за някаква грешка, греши. Този скандал е класическа предизборна техника, която използва Сидеров. Така че обсъждането на случилото се само усилва позициите на лидера на "Атака". Той, разбира се, трябва да бъде санкциониран за извършеното, но всяко говорене по темата е от полза за него.

След този скандал първото, което ще се случи, според мен, е, че ще бъде свален депутатският имунитет на Сидеров. А второто - ще порасне неговият рейтинг и този на партия "Атака". Имаше случай, когато това не стана - този с джамията, но най-често подобни случки вдигат рейтинга му. Защото сега Сидеров получава огромна трибуна. Позитивите няма обаче да са за неговия политически образ, тъй като 95 на сто от българите се възмущават от поведението на лидера на "Атака". Само че Сидеров не говори с тези 95% от населението ни, а с останалите 5 на сто. А относно тях не смятам, че случилото се ще им повлияе отрицателно.

Волен си спретна скандал за рейтинг

От патерица на властта той скочи в ролята на жертва

Борис Попиванов,
политолог

Не смея да прогнозирам дали ще бъде свален депутатският имунитет на Волен Сидеров, защото това много зависи от начина, по който управляващите партии ще погледнат на ситуацията. Смятам обаче, че неговият имунитет трябва да бъде отнет, ако се докаже, че той наистина е посегнал на униформено лице. Тъй като това е много тежко нарушение и в никакъв случай не бива да бъде толерирано. Защото по този начин Сидеров посяга на държавата. А подобно действие дори чисто политически е безогледно за човек, претендиращ за патриот и за националист. Докаже ли се вината на Сидеров, не би следвало никакви политически сметки да играят роля, ако искаме в българското общество да остане поне малко уважение към държавата и нейните униформени служители, които и без това бяха подложени на немалко унижения от страна на протестиращите през последните месеци. По отношение на неговия публичен образ, не смятам, че той ще се промени особено след случилото се. Защото Сидеров през последните осем години участва в достатъчно публични скандали с подобни измерения, за да се изненадваме сега от този. Независимо обаче дали това са провокации срещу него, както твърди лидерът на "Атака", или, напротив, неговото собствено поведение е било безобразно, той винаги излиза от скандалите без някакви съществени загуби и щети върху своя образ. Получава се така, защото радикалните партии като "Атака" не само в България, но и у нас включително, придобиват чрез скандала много повече публичност. Попадайки под светлината на прожекторите, те успяват да спечелят много повече привърженици. Ако през последните няколко месеца "Атака" бе възприемана като партия, която е патерица на управлението, а не като самостоятелен играч, то медийната вълна след този скандал превръща Сидеров в централна фигура на българската политика. Когато възникне такъв мощен и ярък скандал, обществото се разделя на две. Сидеров обаче не се нуждае от подкрепата и одобрението на половината от гражданите. За него е достатъчно 10 на сто от българите да повярват на версията му. Защото това вече е успех за партия "Атака", която бе силно свита в своето електорално ядро и много мощно и основателно критикувана в различни посоки през последните месеци. Така че вероятността този скандал да заработи в полза на Сидеров е огромна. Лидерът на "Атака" отново ще се опита да представи себе си като единствения защитник на националните ни интереси и на българското на фона на всички останали, които са безродници. Сидеров ще се опита да начертае такава линия - досега многократно са се случвали скандали с негово участие, без значение по чия вина, но за първи път се иска неговият имунитет кога - когато има замесен чужденец. Тоест, че нашите политици, власт, партии, прокуратура, Народно събрание и т.н. са склонни да стават безогледни в атаките, не щом е заплашено нещо българско, а когато са намесени чужденци. Именно тази версия Сидеров ще развие тепърва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай