Рамбо е кошмар за апашите

Илия Ангелов взе амазонки да пазят пловдивската съдебна палата

Рамбо е кошмар за апашите | StandartNews.com

Рамбо от Пловдив стана зам. правосъден министър. Новото вице на Зинаида Златанова си спечели прякора преди няколко години, след като строи в две редици крадливи роми и така им даде урок за цял живот. Прякорът на Илия Ангелов идва след емблематична полицейска акция на звеното "Подразделение за охрана на обществения ред", които бяха създадени в началото на 90-те години. Звеното, известно като СПООР, охранява мачове, потушава безредици, лови бандити из нивите и разтървава скандали, стигащи до бой между мутри по пловдивските заведения. Той оглавява звеното и показва твърда ръка срещу бандитите.

Ангелов се превръща в легенда след акция срещу ромските набези в нивите и зеленчуковите масиви в пловдивските села. Рамбо нарежда среднощна блокада на района около село Стряма, след като местните масово реват, че ромите опоскват нивите със слънчоглед. Ангелов вкарва хората си на полето в пълно бойно снаряжение, а прожектори на високопроходими джипове осветяват зоната като ден. На място полицаите залавят 30 местни цигани заедно с челядта им, натоварили каруци със слънчоглед. Рамбо строява крадците в две редици като футболна команда за "щрак, Марийке, на портрет". Отпред са децата и жените, отзад мъжете. След това Ангелов разпрегнал собственоръчно коня на една от каруците и на мястото на животното вързал тартора на ромската банда да дърпа каруцата. След това Рамбо закарал катуна в центъра на Стряма, където всички местни видели как местният бандит влачи каруцата с крадения слънчоглед. Резултатът е потресаващ - местните се успокояват, а ромите не смеят да тръгнат да крадат с години.

Новият зам. правосъден министър има две дипломи - завършил е технология на машиностроенето и металорежещи машини във ВМЕИ - Варна, и Академията на МВР. Няма юридическо образование, но умее да гаси всякакви пожари, разказват негови колеги. На новия пост ще трябва да управлява затворите, а Илия Ангелов е с безспорен опит с обвиняеми, подсъдими и затворници като шеф на звеното "Съдебна охрана" в Пловдив през последните 10 години.
Рамбо залага в екипа си на местни амазонки - жени, републикански шампионки по различни бойни изкуства. Превръща пловдивската съдебна палата в зона, по-строго охранявана и от летище. По програма ФАР сградата е оборудвана със супермодерни стационарни и мобилни скенери, монтирани са 40 охранителни камери и паникбутони във всяка съдебна зала. Ангелов лично съставил списък от нужното оборудване - модерни белезници, кучегони, бронирани автомобили за нуждите на съдебните охранители.

За реда са му задължени и тогавашният председател на Окръжния съд, а сегашен главен прокурор Сотир Цацаров. Сегашният член на ВСС Галя Георгиева, която тогава е обикновен окръжен, получава лична охрана за цяла година, след като е заплашена от местния бандит Личкана.

През 2009 г. гаси лично изгонен от ведомствено жилище пловдивчанин, след като той се опитва да се самозапали.
Докато се носи славата му да потушава всякакви пожари, на Рамбо се пада честта да "гаси" поредното напрежение на два фронта. В един и същи ден под тепетата са делата за мерките за неотклонение срещу шофьорите от Катуница, газили хора при безредиците заради Кирил Рашков, и дело на осъден до живот. Заради първия процес съдебната палата е обсадена от протести на българите от Катуница. През това време в апелативния съд е другото дело. Ангелов обаче получава сигнал, че осъденият до живот ще пробва опит за бягство или ще убие майка си, казва сегашният шеф на Окръжния съд Веселин Хаджиев.

Респектът на Рамбо потушава тогава всякакви опити за ексцесии.
Очевидно на тези му качества ще разчита и правосъдният министър Зинаида Златанова. Рамбо получи ново назначение, след като само преди 2 месеца бе пенсиониран като шеф на Съдебна охрана заедно с още 12 директори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай