Понеделник,

Протести за партийни цели

От: Администратор -
Протести за партийни цели
A
A
A

По принцип съм скептичен към протести като този срещу кмета на София Йорданка Фандъкова, защото те са свързани не с желание нещата да се свършат по-добре, а с искания за оставки и т.н. Аз също като гражданин често съм недоволствал за едно или друго решение на общината или пък за неин проект, ремонт, но това не означава да се отрича цялостната картина, а тя е, че в София се работи, че градът се развива много повече, отколкото преди години.

От 1990 поне до 2003 - 2004 година столицата беше в много сериозен застой. А що се отнася до това дали имат някакви конкретни цели тези атаки към столичната кметица, без да отричам съвсем добросъвестните недоволства и протести на част от гражданите, мисля, че всичко това се вписва в един по-общ план на опозицията да предизвика политическа нестабилност и впечатление за сериозна критика към управлението в навечерието на Европейското председателство.

Заедно с това не бива да забравяме, че когато става дума за опозицията в Столичния общински съвет,

голяма част от опозиционерите всъщност са на власт

бидейки членове на бордовете на различни общински фирми. Така че този двоен стандарт и това политическо и партийно лицемерие винаги са ме възмущавали.

Дори да има място за критики, то не са такива, които влекат след себе си като последствие искания за оставка и отрицание на всичко, което е направено и т.н. Хубаво е да се критикува, хубаво е да има взискателност от гражданите, когато се харчат публични средства, но заедно с това трябва да има и съответната мяра в тази критика и да са ясни целите. Критиката да има за цел да станат нещата по-добре, а не за да се преследват партийни цели на този или онзи.

Ако съпоставим критиките към ГЕРБ с властовия ресур, с който те разполагат, спечелвайки почти цялата местна власт в страната и упражнявайки трети мандат изпълнителната власт с мнозинство в парламента, виждаме, че колкото и понякога шумни да са критиките на опозицията, те

засягат много частични и локални въпроси

- назначенията в Хасково, въпросът с оградата на границата. Важни по принцип теми, но изолирани. На фона на цялата власт, с която разполага ГЕРБ, няма очевидно база за една системна, цялостна критика, която да разклати управлението и това е видимо дори и по устойчивите социологически резултати. Дистанцията между БСП и ГЕРБ се запазва, без каквато и да е промяна, независимо от това колко шумна е Корнелия Нинова, или пък колко оставки искат от парламентарната група на БСП. Т.е. това е критиката към тях и те трябвая да се замислят да предложат сериозна управленска алтернатива, а не да търсят конюнктурното, дребнавото, медийните фойерверки, които са от ден до пладне.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички