Прокуратура вън от Темида е безумие

Не бива да има компромис с магистрати като Лозан Панов, които обслужват олигарси и се занимават с политика

Прокуратура вън от Темида е безумие | StandartNews.com

Идеята за изваждане на прокуратурата от съдебната власт е абсурдна, защото е връщане със 70 години назад във времето. Навсякъде в Европа след Втората световна война обвинението е част от съдебната магистратура. Така е във Франция, Италия, Испания, Белгия и повечето държави от ЕС. Шефът на ВКС Лозан Панов извади от нафталина въпросната идея, която беше дебатирана през 90-те години на миналия век. Тогава особено активен в предлагането й беше Иван Григоров. Имаше такъв юрист, който мина през всички най-важни и значими длъжности в съдебната система, без да остави някаква особена следа.

По-важното е, че идеята за изваждане на прокуратурата от съдебната власт е напълно неприемлива. Дори сега, когато разделихме състава на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии, ние всъщност взехме пример от Франция, която задава тон в рамките на Съвета на Европа.
Една практика чрез съответна резолюция на тази организация се превърна в норматив и образец за подражание на всички останали.
След като сме тръгнали по един път,

ние не можем непрекъснато да сменяме моделите

още повече, че тези предложения не са обосновани. Те са въпрос на конюнктура, на една абсолютно неприемлива борба за власт, която се води в рамките на съдебната система. Имаме едно явление, което засега нашите политолози не знам защо не могат да го идентифицират.
Наблюдаваме своеобразен бунт на олигарсите, които се опитват да продължат с едно твърде свободно поведение, каквото имаха през 90-те години, когато наготово получаваха в резултат на приватизацията огромни държавни ресурси.
Сега обаче са други времена и всички трябва да си плащат данъците и по-заможните хора трябва да поемат своята отговорност пред обществото. Така че трябва да се успокоят страстите. Държавата не може да си позволи никакъв компромис с тези съдебни магистрати, които обслужват интересите на олигархията. Ако се отстъпи сега на хора като Лозан Панов, това ще има катастрофални последици за държавата като цяло. Аз се надявам, че постепенно нещата ще се нормализират, а

опитите да се политизира съдебната система ще бъдат пресечени

и съдиите в крайна сметка ще си погледнат работата. Защото всички имаме големи очаквания към тях.
Импровизациите на Лозан Панов са част от опита да се влияе върху избора на членове на новия ВСС. Непрекъснато се вдига шум по един или друг повод, за да се мобилизират техните поддръжници. Един вид, след провала на Христо Иванов и неговата партия, ние не сме свили знамената, борбата продължава, гласувайте за нашите кандидати. Общо взето това е логиката, която се следва, но държавата трябва да е наясно със себе си и аз очаквам една твърда позиция от страна и на държавния глава, и на министър-председателя. Този опит да се политизира съдебната система трябва да получи един достоен отговор, да се сложи край на всичко това.
Проблемите в системата не могат да се ограничат до една институция. И на всичкото отгоре те не са там. Има три казуса и никаква съдебна реформа не може да бъде направена, без да се осмислят те. А именно - казусите "Софиянски", "Масларова", "Станишев". Как така се стигна до тяхното изправяне пред съда и всички тези хора се оказаха невинни. Тук трябва да се види какво се случва. Да се анализират нещата за да можем да имаме ефективна система, която действително произвежда справедливи решения, а не просто да си говорим за разместване на кутийките коя система къде трябва да бъде. Всичко това има второстепенно значение. Нужни са магистрати, които се подчиняват единствено на закона и не се поддават на никакви странични влияния. Трябва много ясно да се прокара една линия на разграничение между съдиите и адвокатските кантори. Там се е създала една интимна близост, която беше продемонстрирана по време на протестите на стълбите пред Съдебната палата, където съдии, адвокати на крупни олигарси, които се явяват подсъдими по редица дела, се прегръщаха и целуваха. Това са неща, които трябва да бъдат пресечени веднъж завинаги. Въобще трябва да е ясно, че съдията служи единствено и само на закона и не може да се занимава с никакви странични занимания, най-малко с политика.
Абсурдна е и идеята за свикване на Велико Народно събрание. България има най-добрата Конституция в цяла Източна Европа и никакви импровизации не трябва да се допускат по тази тема. Не е работа на съдиите да се занимават с политика. Да се концентрират върху сложните дела, пред които са изправени, а не да оправдават всички възможни олигарси, които биват изправени при тях, за да им се потърси отговорност за едни или други неблаговидни дела.
Обществото трябва да бъде нащрек. И хората действително искат да видят крупни фигури на прехода, забъркани в едни или други скандали и далавери, изправени пред съда и получили справедливи присъди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай