Принцът на математиката

СМГ се превърна в истинска арена на битките

Принцът на математиката | StandartNews.com

Когато група родители се събраха в разгара на лятото пред столичното 51-во уличище, за да искат оставката на никому неизвестна новоназначена директорка, случаят потъна без особен интерес. Но когато първа новина в държавата става протест пред елитната Столична математическа гимназия, то това е сериозно.

За повечето родители това училище е сбъдната мечта - децата да получават отлични знания от най-качествени преподаватели и да имат големия шанс да продължат напред с образованието където си поискат по света. В това училище учат златните ни медалисти. Тези, които всеки месец ни радват с призовите места на световните олимпиади. И въпреки черните статистики за младото поколение, ни карат да вярваме, че нищо не е загубено. Че има шанс някои от тези пълни с амбиция и хъс млади хора да останат в България и да я преобразят.

Само за месец от образец СМГ се превърна в голям проблем. Не подновиха договорите на любими млади учители, таланти изпаднаха от списъци за европейски програми. Една от емблематичните преподавателки на прехода се оказа на улицата. Единствен в училището тези дни остана директорът, който от дни стои барикадиран с изключен телефон заради исканата му оставка от родители, учители, а вече и от министъра. Истинска арена на битките. В която

трудно е да се каже кой крив, кой прав

Двама учители са в центъра на сражение, което със сигурност ще завърши и с невинни жертви. Единият, Антони Стоянов е директор, но най-много се гордее, че е със 17-годишен стаж като преподавател. Обича да казва, че е потомствен учител и че предците му са даскали още по време на Възраждането. Остроумен и естествено леко високомерен, той откри най-важната формула в живота си – как да направи гимназията си лидер измежду конкурентите в средното образование. И най-големите му врагове признават, че СМГ е марка с най-високо качество. Успя да ремонтира сградата, да надгради екипа си и да вдъхнови учениците да искат да са първенци – и по медали в състезания, и по знания при кандидатстване. В гимназията се влиза най-трудно, но пък е най-лесният трамплин от България към Принстън и Кеймбридж. Най-голямото си признание Стоянов получи това лято, когато стана един от 50-те лауреати за Европа в престижната награда – европейски гражданини на годината. В началото на октомври като директор или само като европейски гражданини, ще отиде в Брюксел, за да получи своя златен медал.

Доста странно е, че този уважаван и безспорно ерудиран човек решава броени седмици преди церемонията да направи самоубийствена стъпка. Като изгони една друга емблема на СМГ – над 20-годишната преподавателка Петя Тодорова. Учителка на поколения математици, много сърцата и ужасно педантична. Безспорен авторитет с признание и отвън. Упреквана често, че дава частни уроци и богатее, но и до днес живее в тристайната си панелка и от сутрин до вечер решава задачи и проверява тетрадки.

Заради нейното уволнение пред стълбите на гимназията се събраха десетки родители, но и всички знакови преподаватели.

Учениците й даваха пълна подкрепа

във Фейсбук дни наред. Защитни постове за нея слагаха студенти, стигнали с нейна помощ до елитните университети в Европа и Америка.

Конкретният мотив за изгонването й е повече от абсурден. По програма Кенгуру правели списъци за национален тур на ученици. Те се изготвяли от комисията, но с два протокола. Възпросната учителка била в комисията, но препятствала нейни ученици да влязат в програмата. Това вбесило директора и той я уволнил. Малко след това пристигнал втория протокол. Там не само имало достатъчно нейни ученици, а даже били повече от миналата година. Това пък разбираемо вбесило родителите, които потърсили сметка от директора. След тази пълна енигма, министерството и регионалният инспекторат поискаха директора спешно да върне колежката си на работа. А след като той катерогично отказа, те поискаха да си освободи кабинета. Последва пореден отказ.

Дали това е пример за феодален директор или става дума за учителска мафия, се питат много хора, които ужасени гледат как репутацията на елитната гимназия се клати заради личностни нападки. Еврокенгуру или просто евро е в основата на скандала. Защото, както би казал Гаус, любимият математик на директора Стоянов, когато парите говорят, умните си траят. И дано не става въпрос нито за частни уроци, нито за прословутата школа, която е в същата сграда. И всеки уикенд се пълни със стотици амбициозни родители, които с часове чакат децата си от частните уроци. Парите от които не е ясно къде отиват. И кой от двамата ги контролира. Да не влизаме в тази тема, защото може да излязат много скелети. Тя продължава десетилетия вече. И виновен едва ли ще има, а говорилнята само ще демотивира децата. Или ще затвърди убеждението им, че пътят в техния живот няма нищо с България.

Инатът на директора обаче също е симптом

Няма как министърът да му иска оставката, а той да се държи като собственик. Защото ако иска сам да определя съдбата си, да си направи свое учебно заведение. Новият Питагор, например. Там ще решава дали да стои, или да си ходи.

Медалите носят удовлетворение, но и самозабрава. Създават фалшивото чувство за недосегаемост и помпат излишно егото. Това се случва от доста време с директора Стоянов. И личи както от безкрайните критики към началниците, така и с безкрайнните финансови претенции към благодетелите. Вярно е, че от СМГ излизат шампиони. Но главно заради таланта на децата и неуморната работа на учителите. Без тях те трудно щяха да повярват, че могат да са новите Принцовете на математиката и наследници на автора на „Царицата на науките". А колко важна е диригентската палка на Стоянов, ще разберем след като напусне. Ако, разбира се, всичко това не се окаже буря в чаша вода. Защото какво казва един друг велик математик - разликата от всичко до нищо е просто една единица. А когато след нея има и шест нули, финалът е непредсказуем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай