През 1990 г.: Студентската окупация нокаутира Луканов

СДС и президентът Жельо Желев са против блокадата на университета

През 1990 г.: Студентската окупация нокаутира Луканов | StandartNews.com

През бурната 1990 г. в България се разразяват не една, а две окупационни стачки в Софийския университет. Първата е дело на Федерацията на независимите студентски дружества (ФНСД), основана от Емил Кошлуков още на 14 ноември 1989 г. През юни 1990 г. непосредствено след изборите за Велико народно събрание студентите окупират Ректората. Техните искания включват разследване на изборните фалшификации, довели до победа на БСП, и отстраняване на червения директор на телевизията Огнян Сапарев. В движение младежите започват да се борят и за оставката на президента Петър Младенов заради скандалната му и оспорвана реплика "Да дойдат танковете" от 14 декември 1989 г. На 6 юли Младенов се оттегля, но напрежението продължава да се покачва с палежа на Партийния дом през август, икономическата криза и засилващата се протестна вълна срещу кабинета на Андрей Луканов.

В началото на есента на 1990-а вървят всекидневни протести срещу червения кабинет, а в парламента след 10-дневни прения не се стига до съгласие по икономическата програма. "Нито заплашвам, нито изнудвам. Въпросът е да се оттегля от поста си по един достоен начин", заявява Андрей Луканов в Народното събрание на 1 ноември. Той предупреждава, че неприемането на програмата на кабинета ще означава неминуем политически и икономически крах на страната. Премиерът упреква някои политици, че гледат на България като на една чужда страна, която трябва да бъде разграбена и оплячкосана. Речта му е посрещната от СДС с викове: "Оставка!"

"Моята партия носи отговорност за сегашното състояние на страната, защото БКП бе гръбнакът на тоталитарната система", продължава Луканов и печели бурни аплодисменти от СДС. Той настоява: "Отговорност лична и колективна - да!

Лов на вещици - не!

На следващия ден Христофор Събев (Фори Светулката) започва серията бдения със свещи за жертвите на тоталитарния режим и екокатастрофите на площад "Демокрация" (Днес пл. "Независимост"). "Братя и сестри, ние живеем във време, когато се отърсваме от отровната плесен на тоталитарния режим, на гнилата комунистическа система, от всички тези, които доказаха, че служат само на своя егоизъм", заявява свещеникът, завършил ядрена физика.

На 5 ноември студентите неочаквано окупират Софийския университет, след като правителството не е изпълнило синдикалните им искания. Те настояват също и за национализация на имуществото на БКП, ДКМС и ОФ.

Интересното е, че окупацията на Ректората е посрещната на нож от сините. Говорителят на президента Желев - Валентин Стоянов, излиза с ледено изявление: "Подобни действия не помагат на демократичните процеси в България, а по-скоро пречат, тъй като създават излишно недоверие и подозрение между политическите сили. След като в страната има демократично избран парламент, никой не може да си присвоява ролята на гарант на демократичните процеси в България. Президентът призовава студентските организации да проявят повече политически разум и чувство за отговорност и да прекратят окупационната стачка". Президентският апел е посрещнат с освирквания. Събранието в 65-а аудитория продължава почти цяла нощ, прекъсвано от песни под акомпанимента на китари. Само два гласа не достигат на стачния комитет директно да поиска оставката на Луканов. "Изразяваме категорично недоверие в способността на правителството да се справи със създадената и задълбочена по негова вина социална, икономическа и политическа криза", заявяват обаче окупаторите от "Млада демокрация".

Синдикатите също излизат на сцената - КНСБ обявява, че подкрепя студентските искания, а КТ "Подкрепа" осигурява храна за 150 души, микробус, одеяла и медикаменти.

Броени часове по-късно е окупиран и Техническият университет в Русе. Симпатизиращите на СДС студентски дружества се раздвояват. Синият депутат Стелиян Стойчев и водач на ФНСД напълно подкрепя исканията на студентите, но смята, че трябва да бъдат реализирани по друг начин, а не чрез окупационна стачка. Стачкуващите да излязат на улицата, а не да стоят във ВУЗ-овете, зове той.

Така се оказва, че ФНСД иска оставката на кабинета, но е против окупацията. "Млада демокрация" пък не иска оставка, но пък се бори за безсрочна окупация.

Междувременно страната е залята от граждански вълнения - избухва учителска стачка, моряците също се бунтуват. На бунт срещу "СпоЛуканов" се вдигат и Медицинската академия. Те носят плакат:

Оставката не е смъртоносно нещо.

Казвам ви го като лекар". На 10 ноември БСП провежда многохиляден митинг в подкрепа на кабинета. Луканов нарича протестиращите "погромаджии", "антидемократи", сини щурмоваци" и "неофашисти". Завършва речта си с думите: "Горе главите, другарки и другари, промяната продължава". Другарка вдига лозунг на трибуната: "Готови на глад и на студ, ако Андрей е тук". След шествието и "Дума", и "Демокрация" съобщават, че са бити и заплашвани десетки съответно червени и сини симпатизанти. На следващия ден Луканов започва преговори със СДС за съставяне на коалиционно правителство и подчертава, че БСП не се отказва от премиерския пост. За оставка обаче още не може да става и дума.

Недоволството в академичните среди не спира да се разраства. 500 студенти и 50 професори от Техническия университет обявяват бойкот на учебните занятия, останалите обаче продължават да ходят на лекции. Школата на МВР във Симеоново е пусната в противогрипна ваканция. Според в. "Демокрация" обаче разпускането е предизвикано от антиправителствен митинг, на който курсантите са скандирали "БКП е мафия!". Към бунта се присъединяват и учащите в Медицинските университети в Пловдив и Варна, служителите на БГА "Балкан".

Днешна България е като "Летящия Холандец" - един кораб призрак без екипаж в бурно море", пише шведският вестник "Упсала нуд тиднинг".

В София студентите измислят нова форма на протест - "мълчалива затворническа разходка" - обикаляне в кръг със свещи в ръце. На 12 ноември в страната стачкуват вече 31 висши и полувисши училища. Същия ден е окупирана Художествената академия, на 14 - Музикалната, а на 15 - УАСГ. В стачката се включва и Висшият педагогически институт в Благоевград (днес ЮЗУ).

И летището стачкува

Развръзката през 1990 г. идва с насрочената от КТ "Подкрепа" обща стачка в страната. "Призоваваме ви от 26 ноември да напуснете работните си места и да защитите устоите на бъдещето и демокрацията в страната", обявява д-р Константин Тренчев. В деня преди стачката са подпалени гаражът и входната врата на жилището на премиера. Луканов се шегува в парламента: "Не е нужно да се унищожава моята зимнина и с това да бъда принуждаван да се оттегля. Не съм подавал и нямам намерения да подавам оставка. Властта е отговорност и морал". В протестните шествия се включват и жени, които дрънчат с празни тенджери и викат: "Гладни сме!", както и майки, които се борят срещу емиграцията на децата им. В отчаян опит да омилостиви студентите правителството вдига стипендиите им с 75%.

На 28 ноември Тренчев отчита, че в стачката участват 700 000 души в 80 града. За пръв е окупиран целодневно "Орлов мост" в столицата, а милицията пребива двама младежи в опит да прекрати блокадата. Хлопва кепенци и летище София - спира да приема полети, а обслужва само излитащи самолети. Служителите на БГА "Балкан" подаряват безплатен билет на Луканов за Москва. Стачкува масово леката и хранителната промишленост, туристическият бранш, транспортът и машиностроителните предприятия в цялата страна. На 29 ноември Андрей Луканов подава оставка като министър-председател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай