Позволени от властта

Позволени от властта | StandartNews.com

Преди време някъде казах, че преходът в България е мъчителен и недовършен поради една проста причина. Причината е, че беше мирен преход. И в тази идея няма мисъл за кръвожадност. Но толкова мирен преход означава само едно - вместо да изядем жабите наведнъж и в началото, ние направихме така, че да ядем жаби цял живот - по малко и задължително.

Когато става дума за немирен преход, трябва да се досетите не за Румъния, а за Полша. Там нещата започнаха през 1980 година и днес Полша е мястото в Източна Европа, което най-малко си спомня комунизма. Чехи и унгарци също имаха своите бунтове и жертви в един немирен преход. Румънците окървавиха прехода с кръвта на Чаушеску последни и това не им донесе много успех, но ако помните зимата на 1989-а, ще разберете - Източна Европа се пребори с кръв и революции за своята свобода и пазар. А ние и досега се гордеем с мирния преход. Какво беда.

Немирният преход показа на света и на старите режими, че хората са непримирими към миналото. У нас показахме, че миналото ни харесва. Мълчахме и мълчим на тема минало. През това време дори миналото се подменя и назначава. В Полша и Унгария и Чехия имаше дори идея как да изглежда новият свят, не някакъв имагинерен свят с човешко лице, а с ясното съзнание, че това е пазарът и Европа. У нас ние не си представяхме какво да се случи. И се получи гювеч от неплатените сметки на комунизма,  съчетани с неясните желания и страх от/за демокрация. Още една беда. Тя продължава.

Мирният преход означаваше само едно - същият да бъде контролиран на всички нива от хората, които още бяха на власт през 1988-а. Същите тези хора (да, на стари години започвам да вярвам в теория на конспирацията) позволиха у нас да се случи опозиция. Те я назначиха. Същите те позволиха да се случи и приватизация - по времето на Виденов, когато най-малко се знаеше кой какво влачи и накъде го влачи. Същите тези хора дадоха електроразпределителните мрежи на чужди фирми. Ето едно нещо, с което съм съгласен с Румен Овчаров - когато го попитаха дали може да се национализират ЕРП-тата, той каза просто - разбира се, че да, както едно ЕРП да може да е чешко, така може да е българско.

И днес ние ядем жабите на разрешената революция, на позволените от властта парченца от действителността. Замислете се - "разрешена от властта революция" е тотален оксиморон, но е и нещо, в което живеем.

Това, което дишаме, е позволена от старата власт свобода, свобода недостатъчна и нечестна. Това

дори не е позволена свобода, а назначена свобода

И за това дори не са виновни комунистите. Виновен е превеликият български търпеж, известен като анестезия. Анестезия, стигаща до ракията и прасето и вестника в тоалетната. Свобода, дадена на хора без претенции за свобода. Които днес с почуда откриват, че така повече не може да се живее. И кой е виновен за това???

Примирените преди убиват бунта днес.

Има ли закъснели бунтове. Абсолютно. Всеки бунт наоколо, толкова рядко срещан, трябва да бъде адмириран и подпомаган. Но в последните бунтове има едно противоречие и то не е, че те са закъснели. Противоречието беше изказано от една възрастна жена с плетена шапка. Тя каза - "сметките ни са високи за нашите доходи". И добави - "когато почнем да получаваме пари като в Европа, тогава вече ще можем да плащаме високите сметки за тока. Днес не можем...".

Всеки бунт има своя глупава причина. У нас глупавата причина на бунта, е че вече не можем да живеем така. Колкото и да обичам бунтовете, трябва да призная - щях да ги обичам в деня, когато те предотвратяват, а не регистрират. Не е сложно, замислете се. На жената с плетената шапка някой трябва да й каже, че никой няма да й даде пари, ако седи и плете шапки за себе си. Трябва да произвежда мерцедес. Или поне сеат, за да може да "получи пари като в Европа". Между другото плетената шапка си представя, че Европа дава парите. Какъв срам, каква тъпота на стари години.

В думите на жената с плетената шапка има обаче още нещо страшно. Тя, тази жена, наистина си мисли, че един ден просто ще започнем да получаваме пари като в Европа. Откъде, как, за какво, какво ще дадем срещу тези пари - това плетената шапка не може да си представи. Тя още живее в социализма и мисли, че е задължително сметките за всичко да са малки. Дори и не помисля как да спре да ползва толкова много неполезни лампи в къщата си. Просто защото плетената шапка мисли като цял един комунизъм. И точно това беше използвано у нас да се назначат капиталисти, медии, ченгета, хора с неясно минало, мафиоти - това са подставените лица на подменения преход, с които ние се съгласихме. Е, имаше и няколко човека, които се промъкнаха и днес се чудят в кой свят са попаднали.

Светът на ретро социализма

Трудно ще бъда разбран правилно. Но първо - този бунт също е предвиден и позволен от властта. И е адски закъснял. И най-страшното - идва от леви настроения, като това, че задължително трябва да плащам по-малко ток. Така е - ако не се отчитаха печалби за Чехия и Австрия, може би. Но също така е вярно и че сме първи по разхищения на електроенергия в Европа. И че не сме способни на национализация - така са направени договорите с ЕРП-тата, че ще трябва да ги търпите, както търпите американците да ви продават ток от собствените ви ТЕЦ-ове.

Утре, неделя, на всяка цена трябва да има бунт. И той ясно трябва да заяви, че няма да плати трите кожи от електромера. Но след това трябва да се седне и да се разбере къде е проблемът. Защото този път проблем не е държавата, а това, което преди десет години беше позволено на едни хора и те бяха назначени за капиталисти, отговарящи за електромера. И като видяха тези капиталисти какви овце има да стрижат, просто се напиха и се забравиха. Вижте разликата между хората, които протестират, и тези, които говорят от името на ЕРП-тата. Първите се протрити и пробити от живота, вторите са загладени, костюмирани и бръснати. Дикенсов капитализъм. Хората без зъби срещу хората с електрическата четка за зъби. Това можеше да се предотврати.

Понякога си мисля, че мястото, където съм роден, е прокълнато. А то е просто глупаво и незаинтересовано. Ситуацията е описана като "накървяване", прочетете малко книги по народопсихология и ще ме разберете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай