Потвърдено статукво

Потвърдено статукво | StandartNews.com

Фактите са си факти. ГЕРБ печели убедително местните избори. Кандидатите на най-голямата партия в управляващата коалиция печелят на първи тур в столицата, във Варна, Бургас, Стара Загора, в Пловдив ще има балотаж.

Останалите важни резултати от изборите в национален мащаб:

- ГЕРБ продължава да е първа политическа сила в България, на голяма дистанция от следващите - БСП запазва позиция като втора политическа сила

- Реформаторският блок потвърждава статута си на четвърта политическа сила след ГЕРБ, БСП и ДПС

- Патриотичният фронт, партньорите в който - ВМРО и НФСБ - се явиха поотделно на повечето места, показа прилично присъствие

- Има силна нагласа за подкрепа на електронното гласуване, макар формално резултатите от референдума да не са валидни.
От гледна точка на управлението на страната резултатите от местните избори прeпотвърждават статуквото в управляващата коалиция. Няма обръщане на политическите нагласи.
Казано направо - избирателите не виждат алтернатива.

Резултатите сочат победа за ГЕРБ, но въпреки това партията няма достатъчно основание да иска преформулиране на управляващата коалиция. Партньорите в четворната коалиция запазват съотношението помежду си и на този етап промени както във формулата, така и персонално не са много вероятни.

Генерално - продължава отчуждението между избирателите и политическата класа като цяло. Същевременно редица кметове, предимно от ГЕРБ, демонстрират нов стил на политическо поведение и управление и печелят значително доверие сред избирателите - особено Бургас, Стара Загора, София, донякъде Варна.
Тепърва предстои да се види как ГЕРБ ще успее да използва този политически капитал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай