Вторник,

Потвърдено статукво

От: Администратор -
862
Потвърдено статукво
A
A
A

Фактите са си факти. ГЕРБ печели убедително местните избори. Кандидатите на най-голямата партия в управляващата коалиция печелят на първи тур в столицата, във Варна, Бургас, Стара Загора, в Пловдив ще има балотаж.

Останалите важни резултати от изборите в национален мащаб:

- ГЕРБ продължава да е първа политическа сила в България, на голяма дистанция от следващите - БСП запазва позиция като втора политическа сила

- Реформаторският блок потвърждава статута си на четвърта политическа сила след ГЕРБ, БСП и ДПС

- Патриотичният фронт, партньорите в който - ВМРО и НФСБ - се явиха поотделно на повечето места, показа прилично присъствие

- Има силна нагласа за подкрепа на електронното гласуване, макар формално резултатите от референдума да не са валидни.
От гледна точка на управлението на страната резултатите от местните избори прeпотвърждават статуквото в управляващата коалиция. Няма обръщане на политическите нагласи.
Казано направо - избирателите не виждат алтернатива.

Резултатите сочат победа за ГЕРБ, но въпреки това партията няма достатъчно основание да иска преформулиране на управляващата коалиция. Партньорите в четворната коалиция запазват съотношението помежду си и на този етап промени както във формулата, така и персонално не са много вероятни.

Генерално - продължава отчуждението между избирателите и политическата класа като цяло. Същевременно редица кметове, предимно от ГЕРБ, демонстрират нов стил на политическо поведение и управление и печелят значително доверие сред избирателите - особено Бургас, Стара Загора, София, донякъде Варна.
Тепърва предстои да се види как ГЕРБ ще успее да използва този политически капитал.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Статукво Герб