Потоп за три дни

Наводненията пак показаха, че хората и политиците живеят в различни светове

Потоп за три дни | StandartNews.com

В България всяко чудо е за три дни. Независимо дали става въпрос за най-малкия скандал или за най-голямата трагедия. Така беше и при Бисер, и при Хитрино. Няма да е по-различно и за Бургаско, където обилни валежи докараха потоп, който взе три жертви засега, наложи евакуация на десетки хора, затвори магистрала, пътища и манастир, проби стената на седем малки язовири и докара паника и ужас на целия регион. По света трагедиите обединяват, в България те разединяват. Най-малко защото показват, че хората и политиците живеят в различни светове.

Докато селяните от Ливада, Равнец и Полски извор оплакваха близките си и трепереха дали стихията няма да се повтори, политиците влязоха в своята стихия – безсмислената полемика. Първо се скараха кой е по -виновен за бедствието – властта или метеоролозите. Експертите започнаха спор каква опасност е означена с жълтия и червения код при прогнозата за времето. Повод даде Цветан Цветанов, който рано сутринта по телевизиите припомни, че никой не е сигнализирал за очаквано бедствие в деня преди него.

Докато той се изказваше в студиото, в парламента – власт и опозиция се готвиха за нова битка. Дори внасянето на новия проектозакон на ДПС срещу вторичното разграбване на активи за милиарди от далаверата на века – КТБ, не привлече вниманието на другите депутати. Два дни преди конгреса, опозицията реши да излезе от вътрешно партийните раздори и отново се обедини срещу големия си опонент – ГЕРБ. Социалистите обвиниха властта в бездействие и настояха в петъчния ден да изслушат дузина министри.

Ходът беше много премерен, защото знаеха, че част от министрите са заедно с премиера Борисов в Босна и Херцеговина. И вече си бяха подготвили речите, в които да обвинят управляващите, че гледат само Балканите , а нехаят за българския народ. За тяхна пълна изненада, министрите се явиха на часа в парламента без да чакат утрешния ден.

Както при всяко наводнение, отново на дневен ред бяха собствеността на язовирите и необходимостта от поредна законова промяна, за да се управляват по-добре. Както и липсата на пари от общините да почистват дигите на реките. За пореден път ГЕРБ и БСП обещаха, че ще внесат свои проекти. Патриотите пак направиха емоционални изказвания. А Валери Симеонов продължи със сравнителната серия. След като преди седмица колегата му Касабов сравни ДПС с дървениците, вчера Симеонов обобщи, че когато природата се разгневи, всички сме мравки пред нея.

От цялото политическо говорене станаха ясни само 2 неща. Първо, че кабинетът отпуска 1 милион за бедстващите хора. И второ – че никой не е наясно какво точно е предизвикало бедствието. Затова отново да помощ идва прокуратурата. Вътрешният министър я е сезирал и очаква разследване, след което ще научим и резултатите.
Дотогава се надяваме хем природата да ни пощади , хем някой да разрине политическия ни мравуняка, така че излишните да отпаднат от само себе си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай