По-сигурна ваканция за 120 млн. европейци

По-сигурна ваканция за 120 млн. европейци | StandartNews.com

Мартин Райшертс, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, основните права и гражданството, специално за "Стандарт"

Европейците обичат да пътуват, като резервират ваканционни пакети на стойност повече от 1 млрд. евро всяка година. Особено в периоди като летните месеци половината от гражданите на съюза предприемат поне едно пътуване.

Благодарение на правилата на ЕС за защита на потребителите, много хора, които си купуват ваканционни пакети, могат да пътуват до своите избрани дестинации спокойно: те знаят например, че ще са в състояние да се върнат вкъщи, дори ако туристическата агенция, където са резервирали своите полети, хотели и автомобили под наем, фалира.
Европейската комисия (ЕК) иска да разшири обхвата на тази защита до много повече туристи. И все пак, 1 г. след като тя представи предложение за реформа, новите правила все още не са се превърнали в закон. Европейският парламент (ЕП) даде категоричната си подкрепа за предложението през март т.г. Сега е ред на държавите членки да постигнат споразумение. По тази причина приканвам министрите, отговарящи за това, да бъдат амбициозни и да продължат да работят по тази реформа. Европейските граждани заслужават да разчитат на тези нови правила възможно най-скоро.
Защо се нуждаем от реформа? При все че правилата, които са в сила понастоящем, позволяват на милиони граждани на ЕС да ползват ваканции без стрес, те датират от 1990 г. Оттогава начините, по които хората резервират своите ваканции, са се променили значително: в миналото повечето европейци избираха предварително договорени пакетни туристически пътувания от брошури и правеха резервации при местни туристически агенти. В днешно време все повече потребители използват интернет, за да организират своите ваканционни пътувания сами. Около 23% от пътниците резервират традиционни пакетни ваканции, а понастоящем 20% предпочитат "нови туристически пакети" чрез избор на персонализирано пътуване онлайн. Например те могат да резервират своите полети и хотел от един оператор и да вземат кола под наем посредством друг уебсайт. Същевременно обаче често не знаят на какво равнище на защита имат право, ако нещо се обърка. Ето защо е необходимо да се актуализират правилата, за да не изостават от развитието на пазара. Правилата на ЕС за пакетните туристически пътувания трябва да бъдат адаптирани към цифровата епоха и гражданите трябва да знаят какви са техните права.

Каква ще е ползата от новите правила? Реформата, предложена от комисията, ще постигне точно това. Според оценките 120 милиона са потребителите, които купуват персонализирани ваканционни пътувания, и те ще бъдат по-добре защитени, особено при онлайн покупки. Те ще знаят какъв вид продукт купуват и какъв вид защита е включена в тяхното ваканционно пътуване. Те ще се ползват и от по-строг контрол и по-голяма прозрачност относно увеличенията на цените, които настъпват, след като са подписали договора.

Освен това с реформата ще стане по-ясно кой е отговорен, ако нещо се обърка. Пътниците също така ще се ползват от допълнителни права във връзка с развалянето на договора, например в случай на непредотвратимо събитие от извънреден характер на местоназначението, както и от по-добър достъп до средства за правна защита: за първи път потребителите ще могат да претендират за обезщетение в целия ЕС за претърпени "неимуществени вреди" като например за провалена почивка.

Нещо повече, полза ще извлекат и предприятията.

Реформата ще намали бюрокрацията и ще създаде равнопоставени условия на конкуренция, като гарантира, че националните режими за защита при несъстоятелност се признават в чужбина.

Но преди гражданите на ЕС да могат да се възползват от тези нови правила, ЕП и държавите членки трябва да постигнат съгласие по окончателния текст. Призовавам министрите да реагират бързо. Ако те постигнат споразумение през есента, ще бъде възможно да се приключат преговорите и да се приемат новите правила в началото на следващата година. Така че много скоро още повече потребители в ЕС да могат да прекарват максимално приятна почивка, като знаят на каква точно защита могат да разчитат през най-ценения период от годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай