Политолози: Местан загуби половината български труци

Политолози: Местан загуби половината български труци | StandartNews.com

Откакто Лютви Местан стана председател на Движението за права и свободи вотът на българските турци за партията падна наполовин. За Ахмед Доган Лютви Местан е неудачен избор, който поставя под удари ДПС. Събитията ще бъдат бурни и няма как да се изчака решаването на тази буря до месец март. Всичко ще се реши за дни или седмици.

Това коментира пред "Хоризонт" в предаването "12+3" политологът Евгени Дайнов по повод критиката в речта на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган към сегашния председател на Движението Лютви Местан:

"Ахмед Доган закъсня. Ахмед-Догановото ДПС беше светско и не поддържаше никакви контакти с ислямистите, които в момента са на власт в Турция. Има основателни подозрения, че Местан се опитва да обърне ДПС, да се съюзи с ислямистите и да зареже модерната линия. Това няма как да се хареса на Доган. Той показа на Местан кой владее истински големите думи. Когато се ритат Турция и Русия, не се намесваш, за да заемаш страна, както направи неблагоразумно Местан", каза още Дайнов.

Неочаквано беше всичко онова, което се случи в ДПС през последните часове, но това е стилът на Доган, коментира политологът Юрий Асланов:

"Това е традиционно слово, което се произнася в края на всяка година. Тезите правят впечатление, а не избраното време. Доган произнася на глас нещо, което нито един от световните лидери не смее да каже и това е, че никой не е наясно накъде отива светът и какво ще се случи. Според

Доган причините за влошения изборен резултат на последните местни избори са самоизолацията на ДПС и подценяването на традиционни и неполитически чувства в България – предразсъдъците спрямо Турция и доминиращата русофилска нагласа у нас. Това утежнява положението на Движението и го обрича на изолация от обществото", сподели още Асланов и .отправи и критика към ръководството на БНР за свалянето на предаването "Деконструкция".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай