Покерът на Ердоган не върви пред Тръмп

Покерът на Ердоган не върви пред Тръмп | StandartNews.com

Турският президент ще омекне и ще се извини, както направи с Путин, казва Милен Керемедчиев

Проблемите в Турция всъщност не започнаха с политическата криза между Вашингтон и Анкара. Те стартираха още със започването на възхода на президента Реджеп Ердоган, защото за последните 15 години Турция се превърна от една демократична и прозападноевропейски настроена държава в една ислямистка автокрация и диктатура, която успя да се скара с всички свои икономически партньори.
Ердоган се скара с Ирак и със Сирия заради кюрдите, а двете страни са основен енергиен партньор на Турция. От години е конфликтът с Израел, който пък е високотехнологичен партньор на южната ни съседка. Турция се смрази и с Москва след като свали руски самолет, а последвалото възстановяване на отношенията
между двете държави беше бавно и трудно.
Анкара се скара с Европейския съюз заради бежанците, а сега се скара и със САЩ.
Така че политиката на президента Ердоган всъщност вкарва страната му в много сериозен икономически проблем. Защото

не светът се нуждае от Турция, а Турция се нуждае от света

И както изброих, Турция се нуждае и от ЕС като най-голям търговски партньор, и от САЩ, и от Русия, и от арабския регион.
Затова всички загубени контакти през годините вредят на турската икономика. Ще дам само един пример. За последните 10 години турската лира се е обезценила със 70 %, което означава, че
проблемите в икономиката на съседите ни съществуват много отдавна, а не от последните няколко седмици.
Всъщност раздорът между САЩ и Турция е само катализаторът на тези проблеми. Затова моето мнение е, че Анкара няма как да навреди на Щатите по какъвто и да е начин, защото турската икономика е прекалено малка и слаба за някакви значителни действия. От друга страна САЩ са твърдо убедени да продължат натиска върху Турция до постигане на краен ефект, т.е. освобождаване на арестувания американски проповедник. Аз виждам сценарий, който наподобява този с Москва след свалянето на руския военен самолет. В началото и президентът Ердоган и външният министър, и премиерът, поставиха първоначално доста твърдо точка и казаха, че няма да преосмислят своето поведение и няма да се извинят на Русия.
После видяхме, че след сериозни икономически натиск и последствията, които претърпя турската икономика, и най-вече туризъм и енергетика,

Ердоган бързо преосмисли своята позиция

и два пъти се извини на Путин. Сега очаквам същия сценарий, защото все пак няма механизми, с които Ердоган да отговори на Тръмп.
Ако американците успеят да убедят Световната и Европейската банка за възстановяване и развитие да не отпускат заеми на Турция в тази криза, това означава, че свободното падане на лирата ще продължи и това ще окаже още по-голям натиск върху Ердоган да предприеме някакви спешни стъпки за подобряване на ситуацията.
Виждаме, че турският президент се опитва панически да вкара свежи пари в момента в кризисната си икономика. При посещението на катарския емир той обеща 15 милиарда долара.
В паниката си Ердоган се опитва да възстанови и позамразените и намиращи се може би в най-ниската точка отношения с Еропейския съюз.
Търсенето на съюзници срещу САЩ обаче е прекалено трудна мисия. ЕС и без това има проблеми с Тръмп в момента. Заради наложените американски санкции Русия също страда от икономически проблеми. Катар не смее да се противопоставя на САЩ, защото в момента има основен проблем със страните от Персийския залив. Така че няма много държави, които биха се притекли на помощ на Турция в момента. Остава само Иран. Ако Ердоган обаче се обърне към Техеран, това допълнително ще взриви и без това ядосания Тръмп и тогава отношенията биха могли да достигнат до крайна ситуация.
От доста време Турция се опитва да "рекетира" страните-членки на НАТО. Ето сега от Анкара твърдят, че ако не получат ракетните системи "Пейтриът" от САЩ, ще закупят руските "С-400". Ако пък Вашингтон откаже да им даде военни самолети F-35, ще вземат руски СУ-57.

Това извиване на ръце определено не действа на администрацията на Тръмп

а точно обратното -влошава отношенията. Между впрочем, вече излязоха коментари на американски сенатори, даже имаше и публикации в пресата, които поставиха въпроса дали не е време Турция да се извади от НАТО. Това са прекалено крайни становища, но е факт, че вече си чуват и такива мнения. И пак подчертавам дебело: НАТО без Турция може, но НАТО без Съединените щати не може. Така че Анкара трябва да пресметне доколко играта на покер би се получила този път. Защото, ако номерата на Ердоган със заплахи и твърдо отношение работят спрямо европейските лидери, те изобщо няма да трогнат Тръмп, който категорично иска да покаже, че Америка няма да се огъне пред нито един диктатор, било то и турският.
Следва и въпросът как ще се отрази на България кризата с турската лира? От една страна търговията би трябвало да се подобри, тъй като евтината лира дава по-ниски цени на стоките. Но като цяло турските бъдещи инвестиции в България биха били под въпрос, тъй като в момента едрият бизнес на комшиите ни изпитва много сериозни затруднения. Така че турските предприемачи първо ще чакат да се оправи ситуацията вътре в страната, преди да гледат навън за други инвестиции или разширяване на бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай