Подкрепете местния шериф!

Идеята граждани да помагат на полицията се прилага и в Америка

Подкрепете местния шериф! | StandartNews.com

Вътрешният министър Цветлин Йовчев за пръв постави "ребром" въпроса за създаване на някаква система от извънщатни сътрудници, които да помагат на полицията. Разбира се, веднага ще се чуят гласове, че това напомня за някогашните доброволни отряди към милицията. Само дето тази практика няма нищо общо с тоталитаризма.

"Подкрепете местния шериф!" Така гласеше заглавието на една не особено сполучлива английска комедия от 70-те години. Заглавието обаче не е авторска измишльотина. Този надпис може да се види на патрулките в Щатите. Защото дори прословутата американска полиция, защитена от строги закони, разполагаща с най-модерна техника и натрупала огромен опит в борбата с престъпността, отдавна е разбрала, че не може да се справи с проблемите, ако няма съдействието на обикновените граждани. И не става въпрос само за свидетелстване в съда. В малките градчета и селските райони на САЩ и сега действа институцията на помощник-шерифите. Това са доброволци, които в случай на
необходимост грабват пушките и пищовите и помагат на щатния блюстител на закона да се справи с лошите.

Ето, за това става въпрос, а не за топене пред кварталния инспектор на тийнейджърите от горния етаж за среднощен купон. За това си има домоуправител.

Някой ще каже, че полицейската работа е професия като всички други. И за нея се иска учене и специална подготовка. Така е, но нищо не пречи доброволци да защитават закона под ръководството на професионалист. А понякога може и без такъв - селските пъдари в Коиловци миналата година се справиха без проблеми с френските командоси.

Полицията не е слънце, та да огрее навсякъде. Така че идеята на министър Йовчев заслужава подкрепа. А как ще се наричат въпросните доброволци - извънщатни сътрудници, отрядници, национални гвардейци, няма значение. Хора, готови да бранят собствеността и сигурността - своята и на съседите си - винаги ще се намерят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай