Перфектна буря за Ердоган

Перфектна буря за Ердоган | StandartNews.com

След като възпали кюрдския проблем, Ислямска държава иска да срине турската икономика

Миналата пролет "Ислямска държава" отпечата първия брой на своето лъскаво списание на турски език - "Константинийе" /"Константинопол"/. Джихадистите неслучайно използваха византийското име на Истанбул, тъй като то препраща към предсказаното от пророка Мохамед завладяване на града на Босфора от неверниците малко преди края на света и финалната битка между Месията /Махди/ и Сатаната "Даджал/. В списанието ИД обяви джихад на "неверническия" и "обслужващ кръстоносците и ционистите" режим на Реджеп Ердоган и призова вярващите мюсюлмани в Турция да го свалят и да поставят лоялна към халифата на Абе Бакр ал Багдади власт.

На 12 януари "жива бомба" на Ислямска държава се самовзриви сред група туристи. Убити бяха 10 германски туристи, ранените са 15. Установена бе самоличността на смъртника - 28-годишният сириец Набил Фадли. Той е учил за зъботехник в Алепо, когато избухва гражданска война и той постъпва в редовете на сунитските отряди. По-късно преминава към армията на халифата. Фадли е влязъл нелегално в Турция преди месец и впоследствие е поискал официално да му бъде дадено убежище. Камикадзето
изобщо не се опитвал да прикрие следите си
- навсякъде се е регистрирал под истинското си име и се е представял за бежанец.
Терористичният акт в Истанбул говори за новия тактически завой на ИД. Самоубийствените атентати през м.г. в Адана/Мерсин, Диарбекир, Суруч и Анкара бяха насочени срещу събрания и

митинги на кюрди, левичари и алевии

Извършени бяха от терористична клетка от Адъяман, съставена от етнически кюрди и обучена в лагер край град Рака. Бомбата в Суруч през юли стана непосредствен повод за подновяването на войната между турската армия и кюрдските сепаратисти от ПКК, който обхвана цяла Югоизточна Турция.
През последния месец войската наложи блокада на редица населени с кюрди градове и започна пълномащабни военни действия включително и в жилищни квартали. Кюрдските партизани отговориха с кампания на терор и партизански действия. Оня ден кола бомба разруши цяла улица в Диарбекир, на която са разположени полицейски участък и общежития. Загинаха 6 души, а 29 бяха ранени. В ежедневие се превърнаха кюрдските атаки с гранатомети и минохвъргачки.
Тези дни 1128 университетски преподаватели от 89 университета в Турция подписаха петиция за спирането на военните операции в Югоизточна Турция. Те заклеймиха кампанията като

преднамерено клане и касапница

Вчера 14 от тях бяха арестувани, а всичките учени, подписали петицията, ги разследват за помагачество на тероризма и национално предателство.
След като възпалиха кюрдския проблем до пълномащабна война със стотици убити и близо 100 000 бежанци, стратезите на Ислямска държава обърнаха оръжията към турската икономика.
Непосредствено преди новогодишната нощ службите за сигурност предотвратиха планирани атентати в Истанбул и Анкара. На 12 януари бе ударена туристическата група край Синята джамия, едно от най-посещаваните от туристи места. Избиването на посетители от Германия не е спонтанен акт. Немците са най-многобройните туристи - през 2014 г. 5.2 млн. са посетили Турция. Свалянето на руския самолет и последвалото заледяване на отношенията между Москва и Анкара вече лиши турския пазар от другите им щедри клиенти. 4,5 млн. руски туристи посещаваха Турция до м.г. Загубите в сектора от тяхната липса дотук се изчисляват на $10-11 млрд, а големият отлив чужди посетители тепърва предстои заради разгръщащата се гражданска война.
Отчасти поради своите недалновидни действия, отчасти заради връхлитащите го външни кризи управлението на Ердоган

за кратко време си отвори няколко фронта

- с обгрижваната, но подивяла Ислямска държава, с кюрдските бойци в Сирия и в турския Югоизток, с нарастващата съпротива на тормозената светска опозиция и левичарските терористични групи в самата Турция и не на последно място - с вековните врагове Русия и Иран. Най-кошмарният сценарий е от важен буфер за сигурността на Европа и България южната ни съседка да се превърне в огнище на нестабилност и извор на разнообразни заплахи - от нови бежански вълни до износ на терористи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай