Патриотите не искат да загубят лицето си

С приказките си за Истанбулската конвенция те искат да покажат, че не са патерица на ГЕРБ

Патриотите не искат да загубят лицето си | StandartNews.com

В неделя Волен Сидеров предупреди, че ако Истанбулската конвенция бъде ратифицирана, правителството може да падне.

Според мен представителите на Патриотичния фронт правят подобни изявления, за да поддържат идентичност. Иначе ще изглеждат като патерица на ГЕРБ. А темата е изключително подходяща, защото се отнася до морал, ценности и разговорът в тези области е свободен. Те се борят да изглеждат така, както предполагат, че техните избиратели очакват да изглеждат. Малко като Доналд Тръмп - той не се интересува какво е общото американско мнение, интересува го тези, които са гласували за него, да разбират това, което той прави и да го подкрепят. Освен това, между самите Патриоти винаги е имало някакви разделения. Няма нужда да се връщаме много назад, за да си го припомним. На фона на предишните им сблъсъци, сегашните са дреболии.

Истанбулската конвенция, която разпали толкова голям дебат в обществото, едва ли ще влезе в пленарна зала до края на тази сесия на Народното събрание. Отправеното питане по казуса към Конституционния съд е ход, който позволява да се спечели много време. Конституционният съд няма задължение да се произнесе в определен срок. Освен това се съмнявам, че там мнението ще бъде единно. Предполагам, че след като приключи председателството на ЕС и тази парламентарна сесия (или в нейния край), ще бъде внесен някакъв вариант на съпътстващ, обяснителен документ.

Като премине летния сезон, ще се върнем пак към темата. Тогава може и Конституционният съд да се е произнесъл. Бих искал да отбележа също така, че според мен българите не се вълнуват толкова много от Истанбулската конвенция. Но има много силно мотивирани крайни мнения - или отхвърлящи, или подкрепящи, и това нагнетява напрежение.

Не обществото, а
елитът се разцепи,

Мира Радева, социолог

Истинският проблем в казуса с Истанбулската конвенция е дълбокият ценностен разлом в българското общество. Налице са доказателства, че не са важни формалните критерии дали едно общество е патриархално, или не. Важно е как стои въпросът в главите на хората. В публичното пространство бяха изречени много лъжи. Показахме не разделение на обществото, а разделение на елита. А всъщност става въпрос за една конвенция, която се опитва да реши проблеми на семейството, на всеки един човек в семейната среда. Защото 40% от българките са бити вкъщи. Деца свидетелстват, че са виждали такива физически саморазправи. Непрекъснато имаме случаи на убити българки. Но всичко това беше пакетирано с някакъв трети пол, с гей бракове. Това също са важни дебати, но в случая Истанбулската конвенция има друг приоритет. Тя иска да уеднакви стандартите за хуманизъм, за ненасилие, да направи ситуацията в българското семейство по-добра от законова гледна точка. Истински съжалявам, че в основата на дебата за конвенцията стои Красимир Каракачанов, когото смятам за цивилизован човек. По казуса с конвенцията искам да цитирам Харалан Александров, който каза: Не можеш от патриархалност да скочиш в постомодерност - трябва да минеш през модерността. Срещу какво толкова реагираха противниците на конвенцията - срещу понятието "джендър". А то всъщност означава социалните представи, които се налагат като стигма върху половете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай