Патриотите като бушони на властта

Спорните зам.-министри от тяхната квота може да бъдат първите сменени

Патриотите като бушони на властта | StandartNews.com

Назначенията на заместник-министри от квотата на Обединените патриоти срещнаха сериозна съпротива от страна на бизнеса. Като цяло впечатлението е такова, че понеже не са присъствали във властта персонално националистите трябва да търсят кадри с опит и компетенция извън своя партиен кръг.

Като гледам всичките останали назначения на новата коалиция, по-скоро се разчита на хора, които с летящ старт ще влязат и ще започнат да управляват министерства, които познават. Такива хора сред Патриотите са много малко, те почти отсъстват. Все пак Обединените патриоти са сравнително малки партии с много повече подкрепа в провинцията, отколкото в София. По тази причина

е трудно да извадят опитни администратори

Отгоре на всичко, нищо, че се обявяват като партийни квоти, аз мисля, че Патриотите не биха нарушили хатъра на министър-председателя, задължавайки го да назначи някого, който му е неприятен или пък по някаква причина премиерът да има основание да се съмнява в неговата компетентност или почтеност. Договорките и преговорите за назначения на заместник-министри никога не са публични. Така беше и в предходните кабинети. Изключвам Реформаторския блок, който с много шум пишеше шортлистите, а назначенията вървяха и от петте партии в РБ, и от гражданската квота.
Като имаме предвид опита на предходната коалиция не мисля, че назначените по искане на Патриотите зам.-министри са получили постовете против волята на съответните министри.
Ето видяхме, че министър Теменужка Петкова защити спорното назначение на заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов, срещу когото скочиха работодателите, определяйки го като професионалист.
Няма съмнение обаче, че Петкова ще наблюдава внимателно работата на своя заместник.

Каквото и да направи, което тя не харесва, ще се чуе

Всеки от зам.-министрите от квотата на Патриотите, който допусне гаф, много бързо ще бъде сменен. Коалиционното споразумение
предполага да бъде сменен администратор с предложен от същата партия човек.
Както вече казах, авно водещ принцип при подбора на хора за кабинета е те да са в час с ресора. Трябва с летящ старт да започне да се работи, няма време тепърва да се навлиза в работата. Достатъчно е да видим колко опитни са почти всички от правителството. Дори тези, които са за първи път във властта, имат зад гърба си поне 10-на години в някакво поле, което е много близко до функциите, които изпълняват.
По отношение на номинираната за български еврокомисар Мария Габриел предложеният й ресор "Цифрова икономика и цифрово общество" звучи много съвременно, по-скоро като ресор от бъдещето. Според мен той е значим, още повече, че цифровизацията, грубо казано, няма как да се случи в една отделна страна. Тя може да се сравни само с налагането на "зелената енергия", когато се заложат някакви стандарти, предполагам, че донякъде това е идеята. Мария Габриел е млад човек, кариерата й е свързана с Европейския парламент. До момента е показала някаква способност. В битността си на депутат тя се е е занимавала с малко по-периферни проекти, които са по-локални. Неща, които са несъизмерими с отговорността, която ще има като еврокомисар. И най-важното, явно председателят на Еврокомисията Юнкер е намерил достатъчно основания, че Габриел би могла да поеме ресор, какъвто досега е нямало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай