Първанов спретна нов 10 януари

За десетина дни БСП се озова с два вътрешни фронта

Първанов спретна нов 10 януари | StandartNews.com

И да искаше Георги Първанов не можеше да намери по-знаменита дата от 10 януари, за да обяви политическото си възкресение. Преди 17 години на този ден протестиращите срещу управлението на БСП щурмуваха и подпалиха парламента, спецчасти изведоха по късна доба червените депутати, а полицията удари здрав бой на протестиращите. Започнаха масови митинги и блокади в цялата страна, синдикатите пък вдигнаха всеобща стачка. На топа на устата тогава бяха Първанов и покойният Николай Добрев, кандидат за министър-председател на соцпартията. След по-малко от месец размирици, на 4 февруари 1997 г. двамата върнаха мандата за съставяне на второ правителство на БСП на президента Петър Стоянов, за което виденовистите в партията ги заклеймиха като "предатели". През годините понятието "нов 10 януари" в БСП се наложи като тежка прокоба.

Вчера също поне МВР очакваше ескалация на антиправителствените протести и докара дори водно оръдие да пази Народното събрание. Виж, недоволни почти не се забелязваха. "Полицаи търсят протестиращите в мъглата", радваха се и от контрапротеста.

Новата 2014-а донесе на Сергей Станишев отваряне на два фронта в сърцето на партията, и то само за първата десетдневка.

Татяна Дончева извади от калъфа "Движение 21" и мобилизира запасняци за европейските избори. Структурата на фурията от Трявна е слабичка в организационен план, но пък тя самата е твърде опасна в битността си на "медиен терминатор" и може да вгорчи сутрините на върхушката на БСП. Още преди на "Позитано" да са намерили опорните точки от старта на Дончева, втори заек изскочи от храстите.

Със старта на 10 януари Първанов не просто си прави психотерапия за превръщане на кошмарите в приятни спомени - "Алтернативата за Българско Възраждане" /АБВ/ е стара негова идея. През 2010-11 г. той събра на кръгли маси кметове, учени, бизнесмени, депутати и интелигенция от всички партийни бои, сред които преобладаваше червената. Седенките на действащия тогава президент предизвикаха извънредно раздразнение не само в екипа на Станишев, но и в широки партийни среди. Видни социалисти го обвиниха в разкол и манипулиране на кампанията за местните избори.
Първанов прекрати настъплението, скърцайки със зъби. След като слезе от Олимпа на "Дондуков" 2, той влезе в открита полемика със Станишев. Дори много хора останаха с впечатлението, че членът на организацията в Ковачевци ще се състезава за лидерския пост. Експрезидентът получи солидна подкрепа, като немалко червени политици открито играха за него на конгреса. Само че Първанов предаде очакванията на своите поддръжници и в последния момент оттегли кандидатурата си за поста. Поради тази причина във БСП мнозина са скептични доколко АБВ няма да остане куха абревиатура.

Разковничето на повечето днешни интриги се крие в подреждането на листите за Европарламента. В екипа на Първанов е настоящият шеф на евродепутатската група Ивайло Калфин, който водеше листата през 2009 г., а след това стана кандидат-президент. В последните месеци той също не пести стрелите си по "Позитано" 20 и елегантно ги удря при всеки повод.

Резките промени изправят Изпълнителното бюро пред най-лошия сценарий. Протестът срещу Орешарски се стопи в мъглата, но пък все по-мощно се виртуализира, властелинът на кворума Волен Сидеров се държи като неуправляем реактивен снаряд, десните сили - Реформаторския блок и ГЕРБ обединяват усилия за свалянето на правителството. Европа не спира да се мръщи, няма признаци и населението да е станало по-богато и доволно.

Досега БСП удържаше кръговата отбрана, но със започването на предизборната кампания срещу мандатоносителя на правителството ще се втурнат почти всички кандидати за власт, които се доберат до медии и микрофони. /Подобен масов бой отнесе миналия февруари Бойко Борисов, но той побърза да хвърли кърпата/.

Отварянето на двата вътрешни фронта крие още рискове от поражения. Първо, потенциалните листи на Движение 21 и АБВ като нищо ще отвлекат немалко червени гласове на изборите. Второ, Първанов има няколко верни хора в Парламентарната група на "Коалиция на България" начело с Кирил Добрев, които заедно с други луди глави при удобен повод са в състояние да дръпнат шалтера на мнозинството и кабинета, които и без това се крепят на здравия разум на лидера на "Атака".

Добрата новина за Станишев е, че традицията повелява крах за всеки, тръгнал да цепи Столетницата. Нещо, което е много вероятно да изпитат на свой гръб Първанов и компания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай