Партийната свита на Очите

Партийната свита на Очите | StandartNews.com

Тройна коалиция се оказа в ескорта на боса, другарят с ролс-ройса Бенчев бил кукувиче в червеното гнездо

 

Сочната история с разбиването на бандата на Митьо Очите и последвалото задържане на боса по пижама в истанбулски хотел дойде точно навреме.
Август е най-отпускарският месец, всички са на море, няма ги даже депутатите да развличат народа, изобщо скука голяма. А възкръсналият за нова слава след като бе надупчен с куршуми през юни 2016 г. Димитър Желязков е живата емблема на родната мафия.
Съдят го, затварят го, гърмят го, но той все оцелява и се завръща на бял кон, за да въвежда ред с твърда ръка по половината ни море.
Напук на всички прогнози, че и Очите ще нахлупи шапката невидимка като Братя Галеви, Брендо и други издирвани видни личности, роденият в Несебър здравеняк беше заловен броени часове след като ликът му грейна в бюлетина на Интерпол. С решаващата намеса на аркадашите от службите на Ердоган. По-интересно от залавянето на Митьо Очите в лъскавия турски хотел "Рамада" обаче се оказа компанията, с която се е движел мафиотският бос. Стана ясно, че той има около себе си тройна партийна коалиция за ескорт. Комбинацията НДСВ-БСП-ДПС вече е далечен спомен с дъх на далавера, но пък явно в ъндърграунда има по-актуален вариант. Най-близкият политик в обкръжението на Очите се оказа общинският съветник от Несебър Пейо Янков, издигнат от регионалната формация "Сила". Синът на застреляния през 2007 г. бивш шеф на местния парламент и крупен хотелиер Димитър Янков в момента се издирва. Другите партийци в ескорта на Очите обаче лъснаха при ареста му.
В свитата на подземния бос БСП е представена от общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев, доскоро известен повече с милионите и дилемата

дали да се качи на своето "Бентли" или на поръчковия си „Ролс-Ройс"

Появи се версия, че 66-годишният мастит зърнопроизводител и предприемач с леви убеждения дори е подслонил в нает от него апартамент в Истанбул Желязков и изгората му. Бившият депутат от ДПС и екскмет на Руен Несрин Узун също се оказа близък с Желязков, отново по бизнес линия.
Групата по интереси, която беше сгащена покрай криминалния авторитет, неизбежно предизвика коментари. Един от тях гласи: "Този случай е образът на икономическо-политическа криминална спойка на интереси и пари. Той е ярък пример за модела на прехода. И не е единствен в страната."
Разсъждението е на партиен лидер, наричан често от опонентите си Госпожа Лъжа, но в случая Корнелия Нинова е абсолютно права. Проблемът е, че този път камъните са и в нейната градина. Обясненията, че Бенчев бил от гражданската квота на БСП и понеже не е социалист, няма и как да бъде изгонен от партията, са защитни маневри за изчистване на целофана от неприятното съдържание.
А призивът Бенчев да напусне Общинския съвет, звучи малко като след дъжд качулка.
Прозрението, че разкритият приятел на Очите всъщност никога не е бил истински партиен другар, е доста наивно като опит за разграничаване. Все пак как зърненият бос досега беше не само напълно приемлив член на червената група в Общинския съвет на Бургас, но също неин шеф и дори и зам.-председател на

местния парламент ?

Няма как да не се родят съмнения, че в битката за електорат по време на избори Бенчев да е разчитал на подкрепа от страховития си приятел.
Публична тайна е, че когато дойде време да се пускат бюлетини,

дилърите на дрога стават дилъри на гласове

Лейтенантите в мафиотските бригади пък влизат в ролята на отговорници за N-брой "правилно гласуващи".
Който има на своя страна силните хора в подземния свят в дадения регион, със сигурност влиза в изборния мач с поне една дузпа аванс.
Но Митьо Очите не бива да се приема само като криминален персонаж. На практика той контролира и огромен напълно легален бизнес по Южното Черноморие. За "надзора" върху такситата и погребалните агенции от Бургаско вече се разбра от изявленията на прокурори и разследващи полицаи. Местните обаче са категорични, че дори и царевица да искаш да продаваш на плажа, пак трябва да имаш ОК, или поне едно намигване, от Очите. Да не говорим за заведения и други печеливши занимания в летния сезон. Наивно е да се мисли също, че таксата "спокойствие", която
хората на Димитър Желязков събират от местните бизнесмени, отива само в джоба на мафията. Част от парите се раздават като рушвети на представители на властта във всичките й измерения, за да върви машината без скърцане, твърдят посветените. Затова е и интересно как ще се отрази ареста на Очите на всички по-важни персони по Южното Черноморие. И дали, ако Желязков все пак бъде изваден от играта, не следва политическо пренареждане в ъндърграунда.
Най-тъжното в цялата тази история около вторачването в Очите е, че Митьовата схема действа и на други места. И най-често ваденето на едни Очи изписва вежди на друг сроден типаж. А разследването срещу Желязков е много вероятно да завърши с любимата му фраза "Циркът свърши! Хайде да си ходим!, слагащ точка на поредното неуспешно дело срещу него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай